Bjud in till en utsökt provning - | Konferensvärlden
Champagneprovning
Champagneprovning
Lakritsprovning
Lakritsprovning
Parfymprovning
Parfymprovning
Ellen Dahlgren
Ellen Dahlgren
Reportage > Bjud in till en utsökt provning

Bjud in till en utsökt provning

Event Bubblande champagne, egenproducerad parfym eller smakrik lakrits, ta med kollegorna på en aktivitet som garanterat får både dem samt doftsinnet och smaklökarna att slå kullerbyttor av glädje. En provning är ett perfekt sätt för företagsgrupper och andra sällskap att mötas och förkovras under roliga och festliga former.

Text: Mia Bornberger

26 april 2024, uppdaterad: 26 april 2024

Smak av lyx och flärd

Vill du unna dina anställda eller kollegor det lilla extra? Varför inte lyxa till det med en champagneprovning. Smakfullt, lärorikt och roligt på en och samma gång. 

– Vi riktar in oss på att skapa en skön och god stämning. Och så vill vi att man som deltagare och grupp får med sig något i form av kunskap, säger sommelieren och dryckesutbildaren Thomas Östlund.

Thomas Östlund har en lång bakgrund som dryckesexpert på Systembolaget. I dag ingår han i Taysta, som bland annat arrangerar champagneprovningar för företag, organisationer och privata sällskap över hela Sverige. Provningarna hålls vanligtvis på hotell, restauranger och teatrar och i Stockholm numera också på fashionabla Operakällaren.

– Det är verkligen en fantastisk miljö. Antingen är vi på terrassen med utsikt mot slottet, eller nere i vinkällaren, där vi dukar upp med vita dukar och levande ljus och är omgivna av cirka 30 000 flaskor vin. Vissa buteljer är hundratals år gamla, bland annat har man en flaska skumpa från skeppet Vasa. Att arrangera provningar omgivna av allt detta är naturligtvis väldigt speciellt.

Hur ser upplägget ut?

– En provning brukar ta cirka två timmar och menyn består av fem sorters bubbel. Tilltugg som exempelvis ost eller choklad ingår alltid. Vi smakar och doftar på fyra äkta champagne som alla har olika stil, årtal och typ av druvor, plus ett annat mousserande att jämföra med. Det är viktigt att få till ett brett spektrum av flera skäl. Dels för att skapa en förståelse för hur mycket det faktiskt kan variera i smak mellan olika sorters champagne men också för att målgruppen är en blandning av redan insatta entusiaster och nybörjare som vill lära sig lite mer.

Vilken champagne brukar gå hem hos deltagarna?

– Just mousserande viner kan vara svåra att känna skillnad på, för de ligger så nära varandra. Även bubblorna ställer ju till det för smaklökarna. Mest populära brukar de lite mer komplexa och mogna sorterna vara, champagner med något längre eftersmak. 

Läs mer och boka champagneprovning via: www.taysta.se

Res in i lakritsens värld

Från medicinalväxt som enbart såldes på apotek, till hyllad smaksättare i allt från godis och glass till likör, mediciner och maträtter. På en lakritsprovning får du chansen att ge smaklökarna en utmaning samtidigt som du lär dig allt om roten till det goda och vad den kan användas till.

– När man tänker på lakrits så kopplar många det främst till konfektyr, till sött och salt. Men det är så otroligt mycket mer och vid våra provningar tar vi deltagarna hela vägen från gröda till färdig produkt och lyfter fram lakritsens breda användningsområde. Den är bland annat suverän som krydda och går utmärkt att använda till både huvudrätter och desserter, eller i havregrynsgröten om man så vill, berättar Cecilia Larsson, som är butikskoordinator på företaget Lakritsroten, vilka arrangerar provningar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.  

En spännande smakpalett

Vid en provning dukar man upp med vattenglas och tallrik och en färdig smakpalett med 16–18 varianter av lakrits, inklusive någon lakritsdryck. Sedan väntar en inspirerande föreläsning där deltagarna guidas genom lakritsens historia samt får lära sig hur olika lakrits kan smaka beroende på i vilket sammanhang den används och vilken konsistens den har. Och hur skiljer sig exempelvis en glutenfri lakrits jämfört med en traditionell sådan?

Eftersom provningen hålls i någon av Lakritsrotens butiker får gruppen också en genomgång av sortimentet och vad butiken kan erbjuda. Minimum för en bokning är tolv personer och provningarna lämpar sig för företagsgrupper, kompisgäng eller en after work. 

Ljuvlig lakritsmarmelad

Beroende på säsong kan man också ha turen att få prova några specialvarianter.

– Vi har bland annat en fantastisk italiensk äppellakritsmarmelad som är som en puré i konsistensen, och den kombinerar vi med blåmögelost för att visa på spännande och lite oväntade smaksensationer. Konsistensen är faktiskt hela 50 procent av smakupplevelsen och lakrits är som sagt en hel vetenskap som vi vill lyfta till nya höjder!

– Jag brukar till exempel strössla lite lakritspulver som smakförstärkare i köttfärsen, det räcker med en nypa för att höja smaken av andra ingredienser, till exempel tomat, berättar Cecilia Larsson. 

Läs mer och boka lakritsprovning via: www.lakritsroten.se

En väldoftande provning

Lavendel, apelsinblomma, tonkaböna och kashmirträ. Det är några av de doftnoter som bygger upp en parfym och får den att dofta så ljuvligt. Tillsammans med kollegorna kan du nu boka en exklusiv parfymprovning i parfymören Ellen Dahlgrens regi. Skapa en gemensam rumsdoft som förgyller vardagen och kontoret eller en doft som bara är din egen – du väljer.

Ellen Dahlgren tillhör en exklusiv skara av 0,4 procent av världens befolkning som kan urskilja dofter på ett sätt som få av oss människor kan och det hon inte vet om doft är nog inte värt att veta. Med sitt skarpa doftsinne guidar hon allt från franska parfymhus till noviser och den före detta nationalekonomen vet allt från hur man applicerar en parfym till hur länge en parfym faktiskt håller. Deltagarna får under tre till fyra timmar sniffa sig igenom en mängd olika noter och sedan skapa en doft tillsammans. Under tiden berättar doftkonnässören Ellen om hur vårt doftorgan fungerar, hur man kan använda doft i sitt eget varumärke och om parfymens fascinerande historia.

Egen parfym med sig hem

Om man i gruppen vill göra en individuell parfym till varje enskild person så passar det utmärkt för en grupp på cirka åtta personer. Och föredrar man en egen gemensam doft, som en gruppaktivitet, så kan man vara upp till 15 deltagare. Alla deltagare får sedan med sig produkten de själva skapat i en liten flaska och om det är en rumsdoft, det vill säga en doft man gör tillsammans, medföljer även doftpinnar.

Minnen väcks till liv

Under pandemin var det många som till sin fasa upptäckte vad det faktiskt innebar att inte känna någon doft alls. Näsan skannar ju konstant av vår omgivning utan att vi tänker på det och doftsinnet hjälper oss exempelvis att upptäcka en fara, att känna glädje i form av nybakat bröd och att reducera stress.

– När man blir av med doftsinnet så försvinner en stor dimension av livet – allt blir så mycket fattigare på en mängd olika sätt, säger Ellen och fortsätter:

– Människor öppnar upp under en sådan här provning, för doft väcker känslor. Det kan handla om minnen från barndomen eller den första kärleken, men också om sorgliga minnen som vi kanske förträngt. Samtalen blir alltid väldigt levande och intressanta och jag fullkomligt älskar att visa mina deltagare doftens otroliga påverkan på våra sinnen.

Kan man boka en provning med dig oavsett var i landet man bor?

­– Absolut. Jag styr upp det med lokal, på plats hos kunden eller på annat ställe, jag tar mig dit sällskapet befinner sig. Och under provningen serveras också ett lättare tilltugg i form prosecco, vatten, frukt och snacks.

Läs mer och boka parfymprovning via: www.ellendahlgrenperfumes.comSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.