En fängslande historia - | Konferensvärlden
Långholmen
Långholmen
Långholmen
Långholmen
Reportage > En fängslande historia

En fängslande historia

Konferenspärlor Förr var det en plats för ruskiga skurkar och nitiska fångvaktare – ett ställe man inte ville hamna på. I dag fångar Långholmen i centrala Stockholm besökare av ett helt annat slag, till exempel konferensgäster som uppskattar en unik och avkopplande miljö tillsammans med en stor portion spännande historia.

Mia Wibacke Bornberger

11 mars 2019,

Vad har journalisten Jan Guillou, spionen Stig Wennerström och konstnären Isaac Grünewald gemensamt? Svar: de har alla skakat galler på Långholmen, Sveriges genom tiderna största fängelse sett till antalet interner. Anstalten stängde dock för gott 1975 och 14 år senare, efter en grundlig renovering av lokalerna, flyttade Långholmen Hotell & Restaurang in.

I dag står det historiska arvet självklart i centrum. Här finns över 100 ombyggda celler (hotellrum) att övernatta i, med eller utan galler för fönstergluggarna. Rummen är yteffektiva och modernt inredda och att spegeln i flera av dem har formen av en giljotin är bara en av många blinkningar till ursprunget som man hittar lite varstans på anläggningen. 

– Det som gör Långholmen spännande är kontrasterna, det motsägelsefulla i att gilla att komma till ett fängelse och att så mycket av detaljerna finns kvar. Fantasin går igång direkt när man bor i en cell hos oss – till vilken man har egen nyckel. Många besökare associerar till Alcatraz och andra kända film-fängelser och det stämmer bra. Modellen är amerikansk, med celler längs väggarna i flera plan och en öppen galleria i mitten, säger Mikael Hellqvist, som är försäljningschef på Långholmen.

Familjär stämning

Här finns det flertalet olika typer av rum och utrymmen för konferensen. Stora Tingssalen rymmer upp till 80 personer och ett tjugotal moderna och inspirerande möteslokaler täcker behovet för den lilla eller medelstora konferensen med råge. Rummen är smakfullt möblerade med både konst och äkta mattor och har rejäla ljusinsläpp via stora spröjsade fönster. Här finns också en elegant festvåning i herrgårdsstil för större sällskap, företagsarrangemang, bröllop och jubileumsfester.

– Alla konferenslokaler har sin egen själ och historia. Det gäller även våra allmänna utrymmen, där man kan slå sig ner några stycken och prata. Vi gillar det informella och lägger stor vikt vid det personliga mötet och att alla gäster ska känna sig sedda. Alla som arbetar här är fast anställda vilket ger ännu mer ansvarskänsla och en familjär stämning som vi vet smittar av sig på våra gäster.

Svensk mattradition

Miljön står högt på agendan hos Långholmen, som är Svanenmärkt sedan 2009. Maten är sprungen ur svensk tradition och serveras i det vackra Wärdshuset som ligger inrymt i Alstaviks malmgård från 1670-talet. I Wärdshuset kan gästerna också passa på att beundra konst av bland andra Isaac Grünewald, som 1926 avtjänade en månad på Långholmen, efter ett bråk med en konduktör. 

– Våra råvaror kommer från bland annat Gröna Hagars Kött och all mat görs från grunden. Vid våra julbord rullar vi till exempel tusentals köttbullar på plats. Sillen läggs in för hand, liksom syltor och pastejer. Under 2019 blir restaurangen helt kravmärkt, berättar Mikael Hellqvist. 

Aktiviteter med randiga förtecken

Det finns mycket att förkovra sig i på ön. Under våren kan man se skådespelaren Anders Ahlbom Rosendahl iklä sig rollen som storspionen Stig Wennerström på Långholmsteatern. Ett besök på fängelsemuséet är ett måste och vill man höja pulsen i konferensgruppen kan man anta teambuildingutmaningar som Fångarna på Långholmen, Rymningen eller Fångkampen.

Här erbjuds också stora möjligheter till både bad, jogging och stavgång för att bryta av en stillasittande konferens. Vid sidan av sin kittlande historia är Långholmen nämligen också en grönskande plats mitt i centrala Stockholm, med sköna promenadstråk, kolonilotter, vatten och strandklippor. Som väl är bevarades stora delar av den ursprungliga miljön efter att fängelset stängts och de pittoreska äldre husen inger en charmig bykänsla. Långholmen är som på landet – fast mitt i stan.

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.