Historiska möten på Sveriges äldsta värdshus - | Konferensvärlden
Gripsholms Värdshus
Gripsholms Värdshus
Gripsholms Värdshus
Gripsholms Värdshus
Reportage > Historiska möten på Sveriges äldsta värdshus

Historiska möten på Sveriges äldsta värdshus

Slott & Herrgårdar Gripsholms Värdshus fick sina värdshusprivilegier redan 1609 och har sedan dess varit en plats där människor träffats och mötts. Beläget precis invid Mälaren i den pittoreska lilla staden Mariefred, känt för det 500-åriga slottet Gripsholms Slott, hittar du det herrgårdsliknande värdshuset. Idag ett lika populärt hotell som restaurang och konferensanläggning.

Text: Helena Wikström

17 oktober 2023,

Mitt i Mariefred ligger Sveriges äldsta värdshus – Gripsholms Värdshus. Platsen vilar på en klostergrund från 1400-talet och värdshuset fick värdshusprivilegier 1609. Här har människor sedan starten mötts, diskuterat och umgåtts och värdshuset är idag ett uppskattat val för många konferenssugna grupper.

– Vi är både hotell, restaurang och konferensanläggning och vårt läge intill Gripsholms slott i småstadsidyllen Mariefred är fantastiskt, säger Louise von Bahr Rogstedt, försäljningschef på Svenska Kulturpärlor.

Mariefred ligger cirka en timmes bilfärd från Stockholm, Strängnäs, Eskilstuna, Södertälje och Nyköping där Skavsta flygplats ligger. Närheten till alla städer gör det enkelt att njuta av allt den mysiga småstadsidyllen Mariefred har att erbjuda även som en endagskonferens.

I den mysiga herrgårdsmiljön finns totalt åtta konferensrum med olika kapacitet där den största lokalen rymmer 70 personer.

– Mariefred är ju som en liten sjöstad, och värdshuset ligger precis invid Mälaren med en stor uteservering som är öppen under sommarhalvåret, säger Louise.

För övernattande gäster står 46 unikt inredda hotellrum redo. Här finns vackra sviter med jacuzzi och romantiska hotellrum med takbjälkar. Vill man aktivera sig under sin vistelse så rekommenderas såklart ett besök på Gripsholms Slott byggt på 1500-talet eller att strosa runt i mysiga Mariefred, men på Värdshuset finns också ett välutrustat matlagningskök – ett kök som användes som träningskök av Svenska Kocklandslaget för ett par år sedan. Här kan man förgylla sin kick-off eller konferens genom en matlagningskurs.

– Det här brukar vara en väldigt uppskattad aktivitet, att tillsammans med vår köksmästare få lära sig mer om hur man lagar mat och får till en lyckad trerättersmeny. Vill man istället göra en vin- eller ostprovning så ordnar vi det också, fortsätter Louise.

Vinkällaren ligger i Gripsholms Värdshus äldsta delar där den gamla klostergrunden kan skymtas, med tre olika klimatanläggningar för rött vin, vitt vin och champagne. Här kan man smaka, lukta och uppleva smakrika viner tillsammans med värdshusets kunniga sommelier som guidar gruppen genom druvsorterna. På Gripsholms Värdshus värnar man om de sörmländska smakerna och de lokala matproducenternas produkter får ta stor plats i menyerna. Här finns både ett långtgående tänk kring det ekologiska som respekt för platsens historia.

– Vi har två olika restauranger, varav den ena är en matsal för fine dining med hänförande utsikt över Mälaren och den andra kallar vi för Värdshusets bakficka - Skänken, här kan man njuta av tidlösa klassiker. På så sätt kan man under ett besök hos oss få två olika typer av upplevelser, säger Louise.

Gripsholms Värdshus har tagit fram fler lockande konferenspaket för olika typer av grupper, och skräddarsyr även paket efter gästernas önskemål. Hit är det lika lätt att komma över dagen som att stanna och verkligen avnjuta allt vad Mariefred och Sveriges äldsta värdshus har att erbjuda.

Fakta:
Gripsholms Värdshus ligger i Mariefred, ca en timmes resa från Stockholm. Värdshuset, som är Sveriges äldsta, har åtta olika konferenslokaler för upp till 70 personer. Här finns 65 unikt inredda hotellrum och två olika restauranger. Matlagningsaktiviteter, vin- och ostprovning är några av de aktiviteter som erbjuds. Ett besök på det närbelägna Gripsholms Slott rekommenderas varmt.

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.