Möte med finurligt innehåll
Hållbarhet & Miljö Ta en paus från mötet, kliv ut genom dörren och gå på upptäcktsfärd bland innovativa uppfinningar, sinnrik hjärngympa och imponerande robotar. På Tekniska museet i Stockholm varvar du konferensen med raffinerad underhållning och hyllade måltider i hållbarhetens tecken.
Mia Wibacke Bornberger
18 oktober 2019, uppdaterad: 21 mars 2023
Tekniska museet såg dagens ljus 1924. Lite drygt tio år senare flyttade man in i nybyggda lokaler vid Gärdet i Stockholm och där har man befunnit sig sedan dess. Museet drivs av en privat stiftelse och ordförande sedan 2013 är ingen mindre än Sveriges egen rymdfarare, Christer Fuglesang. Anläggningen ligger bara minuter med buss från city och är samtidigt omgiven av skog och grönska med utsikt över det vidsträckta Gärdet och Kaknästornet. Miljön på Djurgården är som gjord för en stunds promenadmöten längs med vattnet under mäktiga ekar.
– Vi ligger så centralt och ändå mitt i den här idyllen med historia, innovation och mängder med aktiviteter samlade på en och samma plats. En mötesplats som passar alla, ung som gammal, och med spännande utställningar och prisbelönt mat är vi så mycket mer än ett mötesrum. Gruppen har tillgång till hela museet, och vill man ha en guidad visning kvällstid efter stängning så ordnar vi det. Som företag kan man också abonnera en utställning och ha den helt för sig själv, berättar Annika Brantingson, som är eventansvarig på Tekniska museet.
Utforska dataspelens värld
Konfererar gör man i lokaler med namn som Mattelabbet, Meckalabbet och Innovationslabbet. Den största lokalen, Eventrummet, tar upp till 250 deltagare och kan enkelt stöpas om efter behov och önskemål. I pausen kan du passa på att utmana kollegorna i robotprogrammering alternativt femkamp i pedagogiska utställningen MegaMind, där man bland annat kan spela det klassiska tv-spelet Pong – på klättervägg. Eller varför inte utforska Play beyond Play, en 1 000 kvadratmeter stor upplevelse i dataspelens värld?
Tekniska museet har lagt ribban högt vad gäller hållbarhet och minimering av resursanvändning, vilket löper som en grön tråd genom hela verksamheten. Det gäller inte minst maten och restaurangen där alla menyer tillagas från grunden under ledning av köksmästaren Alexander Genberg. Bakom konceptet står den välrenommerade Stockholmskrögaren Pontus Frithiof.
Julbord med share dining
Minst 50 procent av alla råvaror är ekologiska, sugrören är gjorda av halmstrån och amerikanska läskjättar är bortvalda, i stället serveras dryck från till exempel Rescued (som gör fruktjuice på råvaror som livsmedelshandlare valt bort). En stor del av restaurangens örter och sallad kommer från cityodlingsföretaget Cubegreens och matrester blir antingen biobränsle eller matjord för museets egna odlingar med ärter, jordärtskockor och potatis. Menyerna skrivs och utgår från vad leverantörerna har att erbjuda för dagen och det smakfulla julbordet består av share dining, i fem mindre serveringar vid bordet. Ett sällskapligt och omtyckt sätt att samlas kring maten.
– Vi strävar efter zero waste och som en del av mötesindustrin ingår det i vårt uppdrag. Det är vår grundtanke – en förfining och utveckling av helhetsupplevelsen för våra konferensgäster och besökare, där man möts på bästa sätt med ett klimatsmart tänk.
Fakta:
Tekniska museet i Stockholm andas kreativitet, innovation och hållbarhet. Här får såväl det storslagna evenemanget som dagskonferensen ett lyft. Den största möteslokalen tar upp till 250 personer i biosittning och restaurangen ”Tekniska by Pontus” serverar spännande menyer med råvaror som väljs med omsorg utifrån säsong. Publiksuccén ”Robots” pågår fram till den 15 mars 2020.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Hotel 1622 Skåne
Konferenspärlor Strax söder om Helsingborg, i Rydebäck, med havet och stranden som närmaste grannar ligger Hotel 1622. Ett spa-hotell för vuxna som erbjuder 34 vackra rum och tre möteslokaler i en historiskt spännande miljö. Hit kommer man för att njuta, koppla av, äta och dricka gott och mötas.
Breanäs Hotell Skåne
Hållbarhet & Miljö I nordöstra Skåne, vid vägs ände, hittar du Breanäs Hotell. Mitt i Sveriges sydligaste vildmark kan grupper spendera kvalitetstid tillsammans. Konferera, men också ta härliga promenader, bada bastu vid sjön och njuta av grönt och vilt på en plats där du lämnar ett minimalt avtryck på miljön.