Slipp kontorskrämporna i höst
Jobbsmart
Glöm handledsstöd, specialmöss och ståbord. För att få bukt med typiska arbetsrelaterade åkommor som nack- och ryggont gäller det att göra upp med det förödande stillasittandet.
– Att resa sig och lämna datorn varje timme ger nästintill samma hälsoeffekt som att träna några gånger i veckan, säger träningsgurun och föreläsaren Lovisa ”Lofsan” Sandström.
Mia Bornberger
18 oktober 2018,
Lovisa Sandström är träningsexpert ut i varenda muskelfiber. Hon är pt, håller i träningsevent, är en flitigt anlitad föreläsare, har skrivit ett flertal böcker om löpning, träning och kroppshållning och varit expert i TV4:s Nyhetsmorgon. Bland annat.
Visst förespråkar hon träning och hälsa i alla former, märkligt vore det annars, men när det kommer till att förebygga typiska kontorskrämpor finns det annat som är viktigare än tuff cirkelfys och nyttig lunchlåda, menar hon.
– Människor som ofta bryter den fysiska inaktiviteten på jobbet får samma hälsomässiga fördelar som om de hade tränat flera gånger i veckan. Och det gäller väldigt många yrkesgrupper där långa pass med statiska och monotona rörelser är vardag, säger Lovisa Sandström.
Ergonomiska hjälpmedel som höj- och sänkbara skrivbord har länge paketerats som en lösning mot dålig rygghälsa, men enligt Lovisa är den positiva effekten av ett ståbord marginell.
– Tanken är god, men det bästa med ståbord är faktiskt själva rörelsen du utför när du reser dig eller sätter dig. Att stå är bara en annan form av att vara stilla, den ergonomiska situationen blir oftast inte bättre, vilket jag ser när jag är ute på företag. Man fortsätter kuta med ryggen, man hänger på höften och lutar nacken fel, vilket är betydligt farligare än man kanske tror. Det handlar om påfrestningar på kotor och muskulatur du aldrig utsätter dig för på gymmet.
Och vad kan jag som individ göra, rent konkret?
– Det vi vill göra är att öka blodcirkulationen och få igång muskler och leder. Man pratar om kompensatorisk träning, vilket handlar om att kompensera stillasittandet med överdriven rörelse åt andra hållet. Sitter du vid skrivbord ska du inte bara sträcka på dig utan också sträcka ut bakåt, förbi ”nolläget”, det vill säga din normala position. Men att få folk att bryta invanda mönster är lättare sagt än gjort och det finns många anledningar till det. I ett kreativt yrke vill man kanske inte släppa det arbetsflöde man är inne i. Andra ser inte vitsen eftersom de är flitiga gymbesökare och inte anser sig behöva någon mer ”träning”, vilket enligt Lovisa är ett feltänk. Ett gympass på en timme kompenserar helt enkelt inte för fyra orörliga timmar vid ett skrivbord.
Så hur gör man då för att få folk att lyfta på rumpan? Lovisa anser att arbetsgivaren kan ta ett mycket större ansvar.
– Många arbetsgivare köper sig loss från de riktiga hälsoutmaningarna – det räcker inte att införskaffa ståbord, mjuka mattor och så vidare. De arbetsplatser som lyckas minska belastningsskadorna är de som har ett helhetstänk och anpassar miljön för att uppmuntra individen till bättre val. Förslagsvis ett system där alla tar paus samtidigt, och gör några enkla och gärna individanpassade övningar.
– Sedan hävdar jag bestämt att det inte spelar någon roll vilka ergonomiska redskap man har om arbetsklimatet överlag inte är positivt. Många tror att det hårda och fysiska, det som går att mäta, är det enda som är friskvårdsarbete. Men att hälsa på varandra med förnamn, berömma en kollega eller uppmuntra de anställdas personliga utveckling kan göra underverk för hälsan.
I tidningen får du tips på bra och effektiva rörelser.
Lovisa ”Lofsan” Sandström
Ålder: 34 år.
Familj: Maken Hans och två söner.
Bor: Södermalm, Stockholm.
Gör: Träningsexpert, entreprenör, författare och flitig föreläsare. Driver eget gym och träningsapparna Mized och Lofsangruppen. Publicerar varje vecka ett nytt avsnitt av Träningspodden (tillsammans med Jessica Almenäs).
Aktuell: Med boken Stora träningsboken för gravida och med nya podden ”Pro Bono”.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Stockholm Waterfront Congress Centre Uppland
Den spektakulära fasaden har sedan byggnaden uppfördes 2011 blivit ett självklart inslag i Stockholms stadsbild. Hotell- och konferenskomplexet Stockholm Waterfront är stort – men inte för stort – här möts alla av samma flexibilitet och servicefilosofi som är grunden för lyckade möten.
Centralhuset Konferens Bohuslän
Mötestrender På Göteborgs Centralstation, med omedelbar närhet till tåg, flygbussar, linjebussar och spårvagnar, hittar du Centralhuset Konferens. En effektiv mötesplats som erbjuder 8 moderna och dynamiska lokaler för upp till 85 personer. Hotell, restaurang och bar ligger vägg i vägg med anläggningen.
Münchenbryggeriet Event & Konferens Uppland
Stora möten Münchenbryggeriets imponerande byggnad är ett av Stockholms mest karaktäristiska inslag i stadsbilden. I den vackra tegelbyggnaden från sent 1800-tal tillverkades öl i över 100 år. Idag hittar du en av Stockholms största konferensanläggningar med en total kapacitet på 2 500 deltagare.