Wellnessexperten: Kry på kurort kommer starkt - | Konferensvärlden
Six Senses Kaplankaya, Turkey.
Six Senses Kaplankaya, Turkey.
Six Senses Kaplankaya, Turkey.
Six Senses Kaplankaya, Turkey.
Lanserhof, Österrike.
Lanserhof, Österrike.
Anna Bjurstam.
Anna Bjurstam.
Reportage > Wellnessexperten: Kry på kurort kommer starkt

Wellnessexperten: Kry på kurort kommer starkt

Hälsa & Spa Att spa är hett vet alla. Internationellt växer dessutom antalet renodlade anläggningar som också erbjuder professionell vård för onda ryggar eller usel sömn, och det är ett fenomen som spa- och wellnessexperten Anna Bjurstam hoppas ska få fäste även i Sverige.

Mia Wibacke Bornberger

18 mars 2019,

Tänk dig att du har ont i ryggen. Men i stället för att ringa vårdcentralen tar du in på ett spa, där du blir ompysslad av professionella specialister, sjukgymnaster och naprapater. När du åker hem igen så är det med en rygg som känns tio år yngre.

Låter det som en utopi? Faktum är att den här typen av wellness- och kurorter, dit man kan vända sig för att med hjälp av alternativ vård få bukt med åkommor som krånglande mage, värkande ryggar eller sömnsvårigheter, finns på många håll i världen. I Sverige är vi dock inte där riktigt än, men det hoppas wellnessexperten och friskvårdsentusiasten Anna Bjurstam att det snart ska bli ändring på.

– Kopplingen mellan spa och alternativ vård är inte lika accepterad här som i exempelvis Österrike, Tyskland och Schweiz där man har ett nära samarbete. Vi svenskar tar in på spa för att njuta och koppla av, unna oss och mysa. Men har vi migrän går vi till vårdcentralen. Vi har en stark läkemedelsbaserad ryggrad i Sverige och kanske påverkar det delvis vår inställning, säger hon.

Anna Bjurstam är aktiv inom i stort sett allt som rör träning, friskvård, yoga och meditation och var bland annat med och etablerade gymkedjan Sats i Sverige på 1990-talet. Hon är också medgrundare till och partner hos spa-utvecklaren Raison d’Etre, som för 20 år sedan byggde sina första anläggningar på Maldiverna och som i dag har anläggningar över hela världen. Och hon är även spa- och wellnessansvarig hos den internationella lyxresortkedjan Six Senses. 

Går på djupet med problemen

Anna Bjurstam menar att alternativ vård är ett utmärkt sätt att kurera sig på – och att spaanläggningar med den kopplingen har allt att vinna, det är framtiden.

– Om vi tittar på sömnbrist – som är ett gigantiskt folkhälsoproblem – så är det nästan alltid kopplat till stress, kost eller livsstil. Låt säga att besvären beror på mineral- eller vitaminbrist, då kan det enkelt upptäckas med hjälp av ett blodprov och åtgärdas via kosten. Men i stället för att utreda orsaken skriver läkaren på vårdcentralen ut sömntabletter som behandlar symptomen, men grundproblematiken kvarstår. Åker du i stället till ett spa som är specialiserat inom sömn kan du få hjälp av experter som går på djupet och tittar på helhetsbilden. Det här börjar ta sig in på gräsrotsnivå och det är inte en dag för tidigt. 

Ett liv i balans

Wellness är ett begrepp som kortfattat innefattar allt det som får en människa att må bra. Enligt förespråkarna går vägen till välbefinnande genom en balanserad tillvaro där ett stimulerande arbete är en lika viktig faktor som träning, vila och god och sund kost. En trend på stark uppgång är ”arbetsplatswellness”, det vill säga hur företag tar hand om sina anställda i allt från den mentala biten till hur man bygger sina kontorslokaler.

– Människor vill kunna integrera arbete och privatliv på ett bra sätt och ha möjlighet att påverka sin egen tid. Det kan vara att handla middagsmaten mitt på dagen istället för i rusningstrafiken efter jobbet, sätta sig hos frissan, ta en skogspromenad med hunden och så vidare. Det är wellness i allra högsta grad, och här är de stora techbolagen föregångare i sättet att möta medarbetarnas behov. Och man ska i sammanhanget inte glömma att en anställd som blir sjuk eller går in i väggen dessutom innebär en mycket större kostnad för företaget än vad förebyggande åtgärder gör, säger Anna och fortsätter:

– Med tanke på hur stor del av dagen vi tillbringar inomhus på ett kontor eller i ett mötesrum finns det mycket att vinna på att sätta in hälsofrämjande åtgärder även där. Om man exempelvis ökar genomströmningen av luft kan man sänka koldioxidnivåerna med hälften vilket direkt ger piggare och mer produktiva medarbetare, och när man bygger nya hotell så styr man konsekvent bort kemikalier i väggar och möbler – på den här fronten händer det så mycket just nu.

Ett aktivt folk

På det stora hela är svenskarna oerhört duktiga på att ta hand om sina kroppar och sitt välmående, anser Anna, som ser en klar koppling mellan det sunda levernet och kärleken och närheten till naturen.

– Vi är ett aktivt folk. Det räcker med att titta ut genom fönstret en kall vinterdag här i Stockholm för att kunna konstatera att isarna är fulla med skridskoåkande stadsbor. Var och en hittar sina vägar till välmående, en del åker på yoga-resor, andra vandrar eller spelar innebandy.

En tydlig spa-trend är wellness för hela familjen, alltså generationsresor som inkluderar barn, mor- och farföräldrar. Även extrem wellness, som går ut på att utsätta kroppen för lite tuffare prövningar, är på frammarsch.

– Vi lever väldigt bekvämt idag, har samma temperatur i rummet, bilen, på jobbet. Men våra kroppar behöver variation och mår bra av att utsättas för lite ”obehag”. Som till exempel intervallträning eller rätt typ av extrem stress, som ett vinterbad.  Att bada i isvak och sedan frustande kasta sig in i en ångande bastu har ju visat sig vara en riktig kickstarter för immunförsvaret. Kallbad är ett slags omedveten cryobehandling. 

Hur ser det ut om 20 år?

– Det här är bara början – wellness ökar lavinartat. Inte bara inom spa utan överallt.

Anna Bjurstams topp fem spaanläggningar

  1. Six Senses Kaplankaya, Turkiet. Fantastiskt spa och fitness-faciliteter med tillgång till experter och underbar natur.
  2. Como Shambhala på Bali. Otroligt vackert spa, inbäddat vid en stig på väg ned till floden.
  3. Vaidyagrama, Indien. Mer kurort än spa. Ayurveda med riktig Panchakarma. 
  4. Lanserhof, Österrike. Kurort. Här finns massage, läkare, shamanism, meditation och mycket mer.
  5. Six Senses Spa Dubai. Helt ny typ av spa, med biohacking integrerat i varje upplevelse.

Heta hälsotrender

  • Biohacking. Grundsyn: kroppen är en biologisk dator som går att programmera om för att få den att fungera och prestera optimalt. Till sin hjälp använder man olika “hacks”, knep som innefattar allt från tankemönster till kost, kosttillskott, rutiner och träning.
  • Cryoterapi. Ett annat ord för köldbehandling. En variant är så kallad cryo cabin, där man utsätter kroppen för ner till 100 minusgrader eller mer i korta intervall. Bra mot bland annat astma, inflammation i leder, depression och trötthet. Cryoterapi kan också användas för fettreducering, cellulitbehandling och hudåtstramning.
  • Infraröd bastu. Ljusvågor tränger in under huden och värmer kroppen inifrån. Ger bättre cirkulation, sömn och hud, fungerar avgiftande och avslappnande.
  • Shamanism och energimedicin. Starkt växande trend baserad på urgamla traditioner som använder naturen och dess kraftfält för att påskynda läkning.
  • Meditation och mindfulness. Har funnits länge, men är ändå en av de snabbast växande hälsotrenderna i USA. Det finns ett otal varianter med olika fokus som till exempel andning, sensationer i kroppen, kärlek, mantra. Effektivt mot mentala utmaningar som till exempel stress och depression.

Taggar/Etiketter
Design  Gym  Hotell  Hudvård  Mat & dryck  Natur  Spa  Träning  Wellness  


Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.