Artipelags chefskonditor Annie Hesselstad skapar årets dessert på Nobelbanketten - | Konferensvärlden
Annie Hesselstad, Artipelag
Annie Hesselstad, Artipelags chefskonditor.
Foto: Dan Lepp
Jimmi Eriksson och Annie Hesselstad.
Jimmi Eriksson och Annie Hesselstad. Jimmi ansvarar för maten vid 2022 års Nobelbankett och Annie ansvarar för 2022 års dessert.
Foto: Dan Lepp
Mötesnytt > Artipelags chefskonditor Annie Hesselstad skapar årets dessert på Nobelbanketten

Artipelags chefskonditor Annie Hesselstad skapar årets dessert på Nobelbanketten

Mat & dryck Efter två och ett halvt års väntan är det officiellt att Annie Hesselstad står bakom årets dessert på Nobelbanketten. Vad gästerna bjuds på blir officiellt först i samband med att de sätter sig till bords i Blå hallen den 10 december kl. 19.

6 december 2022,

Annie får dock dela med sig av en råvara som kommer finnas i desserten; plommon.

– Plommonet är en lite bortglömd och underskattad frukt. Redan i slutet av sommaren kärnades 70 kilo plommon från Österlen ur och frystes styckvis, och de ska nu användas och kommer spela en stor roll i desserten. Även skalen från plommonen kommer tas tillvara på i torkad form.

– Smakbilden och utseendet på årets dessert till Nobelbanketten har varit ungefär detsamma sedan första upplagningen som skedde före sommaren 2021. Det är endast detaljer och smaker som finjusterats, berättar Annie Hesselstad.

En lång väntan

– Det var i mars 2020 som samtalet kom från Nobelstiftelsen. Jag var på jobbet och gick ut på lastkajen för att prata ostört. Jag frågade flera gånger om de hade ringt rätt. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi drömt om att bli tillfrågad att skapa desserten till Nobelfesten. Frågan kändes så stor och hedrande att jag var tvungen att be om betänketid innan jag svarade.

Efter samtal med vännen och tidigare Nobelkocken Sebastian Gibrand tackade Annie ja till den ärofyllda frågan.

– Det fanns inget alternativ. Det är klart att jag tackade ja!

Själv har Annie längtat länge efter denna dag. Det har varit jobbigt att inte få prata om det under så här lång tid.

– Nu slipper jag hitta på ursäkter för att kunna testa desserten och förbereda mig inför upplagningar ostört. Mycket har skett utanför arbetstid när ingen har sett vad jag har gjort. Om man undrar vad jag gjort när jag sagt att ”jag har lite grejer att stå i”, så var det detta.

Ett lagarbete

Att skapa en dessert till Nobelbanketten är inget man gör helt på egen hand. Annie har exempelvis tagit hjälp av Magnus Johansson som ansvarade för desserten på Nobelfesten åren 2006-2011.

– Magnus kom till mig på Artipelag inför första upplagningen och provsmakade allt. Det var guld värt. Han lugnade mig tidigt på upplagningen och sa, det här kommer att bli bra, tro på dig själv. Hans stöd har varit ovärderligt.

– Det känns dessutom riktigt bra att jag har fått välja sju konditorer som kommer arbeta med mig i bankettköket.

– När jag fick höra att Jimmi Eriksson kommer ansvara för förrätt och varmrätt kändes det extra skönt. Han är trygg och lugn och tillsammans är vi ett riktigt bra team.

Chefskonditor på Artipelag sedan 2019

Annie Hesselstad har arbetat på Artipelag i snart sex år. Det som började som ett inhopp inför julbordet 2016 slutade med en anställning och 2019 blev Annie chefskonditor.

Inför varje utställning skapar Annie en utställningsbakelse, något som blivit ett signum för Artipelag.

– Jag beskriver min stil som klassisk med en modern touch. Jag arbetar oftast med rena och enkla smaker och gör eleganta bakverk, och trivs bäst med att variera sortiment och smaker efter säsong och högtider.

Om Annie Hesselstad

Annie Hesselstad ansvarar för årets dessert på Nobelbanketten. Hon var medlem som konditor i Svenska Kocklandslaget 2015 och 2016, och tävlade i OS år 2016. Hon har även bott och arbetat utomlands under många år, t.ex. i Frankrike och Österrike. Under början av pandemin studerade hon viltplockat och närproducerat på Örebro Universitet. I dag är hon fortsatt chefskonditor på Artipelag där hon inspireras av naturen och konstutställningarna i sina bakelser.

Läs mer om Artipelag på konferensguiden.se och boka din nästa konferens här!Se alla inom temat här

Senaste i Mötesnytt


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.