Bergman, baby!
Event En eftermiddag och kväll där vi ritar cirklar kring Ingmar Bergmans uppväxt och skapande. Det blir både konst, teater och samtal med gäster som Ewa Fröling, Marie Göranzon och Gunnel Lindblom. Allt under avslappnade former i restaurangen på UKK.
23 oktober 2018,
Eftermiddagen inleds med en presentation av det interaktiva verket ”Livet, varsågod, börja!”. Filmregissören, konstnären, upphovsmannen och innovatören Martin Lima de Faria demonstrerar och berättar om verket. Ann Båth, chef för Förlossningsavdelningen på Akademiska, finns också på plats för att ge oss en inblick i barnmorskornas vardag idag.
Därefter följer monologen Lille Bergman av och med skådespelerskan Emma Behrendtz. En miniföreställning (20 min) och fri tolkning av glimtar från Ingmar Bergmans barndom.
Emma Behrendtz är utbildad på Skara Skolscen samt självlärd. Hon har tidigare skrivit en monolog om att växa upp med missbruk i hemmet samt en om Astrid Lindgren som ung. Våren 2018 hade Emma praktik på Strindbergs Intima Teater och LILLE BERGMAN spelades på teaterns feministiska Bergmanfestival.
Som final på dagen bjuder vi på ett spännande samtal. Anna Pettersson, teaterchef på Strindbergs Intima Teater, leder samtalet. Vi får möta kvinnorna som arbetade med Bergman och höra dem berätta om sina yrkesliv och mötet med Ingmar Bergman. I panelen sitter några av våra stora teater- och filmstjärnor; Ewa Fröling, Marie Göranzon och Gunnel Lindblom.
Bergman, baby!
Lördag 24 november, insläpp 16:30, programstart 17.00.
Restaurangen, Uppsala Konsert & KongressEvenemanget har fri entré, men kräver biljett. Du köper din biljett för 0 kr på ukk.se.
Verket ”Livet, Varsågod, Börja!” är kopplat till Akademiska Sjukhusets BB i Uppsala där Ingmar Bergman föddes 1918. Under lite mer än ett dygn (från det symboliska klockslaget 14:07 fredagen 23 november till klockan 19:18 lördagen den 24 november) aktiveras konstverket. Varje gång ett nytt barn föds under dessa 29 timmar ”firar” verket!
– Som pappa till barn som fötts på Akademiska har jag stor respekt för barnmorskors arbete och vill gärna uppmärksamma deras slit som ofta är lågavlönat och har alldeles för låg status i jämförelse med det oerhört viktiga arbete de gör, berättar Martin Lima de Faria.
Från konstverket, som består av en stor gammeldags filmmegafon, hörs barnmorskors förberedelsearbete blandas med Bergmans repetitionsarbete av ”Fanny och Alexander” i Uppsala, för att plötsligt avbytas av att Bergman ropar ”Livet, Varsågod, Börja!”. Ett gällt barnskrik hörs som går över i vacker musik från Fanny & Alexanders dopfestscen.
I det ögonblicket tänds ett ljus och en glittrande filmremsa (av just den scenen) lyfter och dansar i luften från musiken, som varar ca 30 sekunder.
– Då vet folk på Vaksala torg och UKK, att nu, just nu, föds ett barn uppe på Akademiska med barnmorskors slit och föräldrars kärlek, säger Martin. Verket är på det sättet ett hoppfullt och positivt, interaktivt konstverk som hyllar livet, Bergman och födelsen.
Verket visades första gången på Island vid statsministerns invigning av Bergmanfestivalen 2018 och Martin Lima da Faria hoppas att verket i framtiden kommer bli ett permanent offentligt konstverk i Uppsala.
UppsalaKonstnären och filmregissören Martin Lima de Faria, som tidigare arbetat med Bergman, skapar ofta interaktiva verk kring existentiella frågor, som kring betraktande och självbilder i Her Self och kring utfrysning och mobbning i Frysta Bubblor Medmänsklig Värme.
Se alla inom temat här
Senaste i Mötesnytt
Öijared Resort Västergötland
Istället för trängsel och stress, kunde kollegorna på Philips i Göteborg njuta av vilsam natur, effektiva möten och en känsla av gemenskap på bekvämt avstånd från stadens brus. – Vi har faktiskt fått mer värde för pengarna här, säger konferensarrangör Torbjörn Luther.