Alkoholfri avdelning på Pure Bistro & Wine
Mat & dryck Hagabadets restaurang Pure Bistro & Wine i Sannegården i Göteborg har fullständiga rättigheter men har som första krog även en alkoholfri avdelning för alla de som inte vill eller kan dricka alkohol men ändå vill vara i en krogmiljö.
25 juni 2015, uppdaterad: 25 juni 2015
Pure Bistro & Wine öppnade tidigare i våras och förutom skandinavisk närproducerad ekologisk mat och vin har krogen en avdelning för den som vill njuta fullt ut men inte exponeras för alkohol.
Pelle Johansson (ägare och VD), vars pappa var alkoholist, har länge funderat på hur vissa grupper kan få möjlighet att komma ut och äta och njuta utan att exponeras för mycket av alkohol.
- Vi tror att det finns behov av njutning och nytta för alla och att det finns grupper i samhället som inte vill eller kan exponeras för alkohol. Exempel kan vara företag som representerar, kommunala representanter, kyrkliga samfund, människor med olika former av alkoholproblem, gravida mm där alkohol inte skall eller får förekomma. Dessutom är det allt fler som väljer bort alkohol för hälsans skull, säger Pelle.
Avdelning kallas för Fresch och självklart serveras det specialkomponerade alkoholfria alternativ. Ansvarig bartender, Joakim Rubenson, har specialkompetens på alkoholfria drinkar, alkoholfritt öl från unika bryggerier och vinpaket. Det mesta med utgångspunkt i det nordiska utbudet av smakförstärkare, frukter och bär.
- Min fru har aldrig druckit så mycket läsk och kolsyrat vatten som när hon var gravid och redan då för 14 år sedan tyckte vi att det var tråkigt och väldigt sött att hon inte fick den totala smakupplevelsen som harmoni mellan mat och dryck kan skapa, fortsätter Pelle.
Ny trend i kölvattnet av hälsotrenden
Både i London och i New York växer sig den alkoholfria trenden sig allt starkare. Allt fler väljer bort alkohol och numer finns festliga och goda alternativ med vuxensmak. Det behöver inte längre smaka sött som läsk.
- Jag ser det som en naturlig följd av hälsotrenden som har fler dimensioner nu än på 80-talet. På den tiden handlade det främst om en snygg kropp. 2015 handlar det lika mycket om en sund kropp med ett lugnt sinne i balans för ett långt vitalt liv. Här har du utgångspunkten för varför det är så mycket yoga, träning och träningsresor, eatclean, vegetariskt, vegan och paleo, rawfood, råsaft, superfood, ekologiskt, närproducerat och gårdskött m m i samhället idag, säger Helene Johansson, marknadschef. Det bästa av allt är att nu för tiden behöver man inte vara så strikt. Ena dagen väljer du en vegetariskt lunch, andra dagen en kötträtt med gårdskött. Råsaftdrink ena dagen, ett väl valt glas vin den andra dagen. Du behöver inte vara heltidsvegan eller absolutist längre. Strävan är att fylla sin kropp med det den är gjord för och som den mår bra av, OM vi ger oss tid att känna efter förstås, avslutar Helene.
I övriga restaurangen finns det både alkoholfritt och utvalda viner med alkohol. Generellt så vill gästen ha en smakupplevelse och vin och mat hör ihop oavsett alkoholhalt.
Se alla inom temat här