Genuin 1700-talsmiljö på Ruders Egendom - | Konferensvärlden
Ruders Egendom
Ruders Egendom
Ruders Egendom
Reportage > Genuin 1700-talsmiljö på Ruders Egendom

Genuin 1700-talsmiljö på Ruders Egendom

Slott & Herrgårdar Ruders är en vacker herrgård med anor från 1600-talet, lantligt belägen utanför Tibro. Här spenderar du en weekend i herrgårdsmiljö eller konfererar på ett annorlunda sätt, samtidigt som du känner historiens vingslag på en av Skaraborgs mest välbevarade gårdar.

9 mars 2017,

Ruders var på 1700-talet en av Skarborgs större gårdar och säte för flera adliga ätter som Björnberg, Wulfvenstierna, Printzensköld och Fock. Den borgerliga släkten Dyrssen var den som senast disponerade Ruders som privatbostad. 

Under senare delen av 1900-talet ägdes fastigheten av Uppsala Universitet men skötseln var kraftigt eftersatt. Med ett sönderrostat tak, hussvamp i grunden, en sprucken putsfasad och fönsterbågar där färg trillat av, var det brådskande att herrgården fick nödvändig vård. År 2014 övertog nuvarande ägare Ruders Egendom och startade omedelbart ett projekt för att rädda herrgården.

Stort byggnadsvårdsprojekt

I ett omfattande byggnadsvårdsprojekt, med rådgivning av K-märktspecialister och riksantikvarien på Skara Länsmuséum, fick ett 50-tal entreprenadfirmor i uppdrag att återställa Ruders till sin forna glans.

Samtliga byggnader restaurerades såväl utvändigt som invändigt - att bara att gå igenom de 240 fönsterbågarna som behövde skrapas trärena och linoljemålas tre gånger, blev ett heltidsjobb för två personer! De handblåsta fönstren kittades om och beslagen rostskyddsbehandlades.

Allt blev som gammalt på nytt

Den röda tråden i renoveringen var att återställa/bevara så mycket som gick i gammal anda och med gamla byggnadsvårdstekniker. Allén fram till byggnaden togs om hand och gatubelysning installerades för att vägleda både fram till entrén och runtom i parken. En ny terrass i kalksten med två trappor byggdes på baksidan och en gammal potatiskällare blev nu vinkällare när de gamla tegelvalven plockades fram bakom putsen.

På herrgården kan man idag, efter den omfattande renoveringen, boka in ett bröllop, konferens, event, minnesstund eller släktmiddag. På sommaren kommer turister från världens alla hörn och njuter av den fridfulla atmosfären. På baksidan av herrgården möts man av en vidsträckt vy och känslan av harmoni med naturen.

Mat med omtanke om miljön

I herrgårdens kök lägger kocken stor vikt vid att ta vara på närodlade och ekologiska råvaror.

- Vi köper råvaror från handlare i trakten, plockar vår egen svamp, bär och använder honungen från parken. På vår meny hittar man något för alla, förklarar kocken Lars Karlsson, som har tagit fasta på Ruders historia och till exempel kan erbjuda Slottsgryta enligt ett recept från en gammal tidning som använts som fyllning i en av väggarna och som hittades när man tapetserade om 2014.

Många aktiviteter inom räckhåll

Från Ruders är det lika långt eller nära till allt; här finner man Hjo, Skövde, Karlsborg, Skara och Lidköping inom bekvämt räckhåll och populära utflyktsmål som den vackra Klosterkyrkan i Varnhem, Tivedens nationalpark, Skara Sommarland, Göta Kanal och Läckö slott. Och direkt från Ruders egen gårdsplan kan man följa i riddare Arns spännande fotspår ut på Västgötaslätten.

Varje år avgår också en expedition för att observera tranorna vid Hornborgarsjön, men man erbjuder också guidade svampplockningar, historisk afton med gästföreläsare, grillkvällar på sommaren och konstrundor i trakten.

Tibro var förr mest känt för att ha varit Sveriges Möbelcentrum och idag lever genuina snickerier kvar i Tibro och de är absolut värda att besöka om man letar efter det lilla extra.

- Men idag kanske det mer är de stora idrottsmännen och -kvinnorna som satt Tibro på kartan, som exempelvis konståkarna Viktoria och Yoshi Helgesson, enduromästaren Anders Eriksson och tennisproffset Robin Söderling. Tibro har dessutom ett fantastiskt gott vatten och är med sin lantliga luft och lugna atmosfären den perfekta platsen för avkoppling och eftertanke i en stressig vardag, konstaterar Malin Forsdal, som numera driver verksamheten på Ruders Egendom.

Fakta:

På Ruders finns elva dubbelrum och konferensmöjligheter för upp till 60 personer i magasinet. I huvudbyggnaden finns fem salonger och två matsalar, alla inredda med tidstypiska möbler och antikviteter från 1700- och 1800-talet.

Ruders Egendom välkomnar dig med påståendet: ”Det var bättre förr”.

Läs mer om Ruders Egendom på Konferensguiden.se och få kostndsfri bokningshjälp med din nästa konferens.

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.