Herrgårdskonferens med mersmak - | Konferensvärlden
Säby Säteri
Säby Säteri
Säby Säteri
Säby Säteri
Reportage > Herrgårdskonferens med mersmak

Herrgårdskonferens med mersmak

Slott & Herrgårdar En konferens på Säby Säteri strax utanför Stockholm innebär inte bara ett möte med medarbetarna i en lummig och gemytlig herrgårdsmiljö. Med både bryggeri, musteri och rapspresseri på ägorna väntar också en enastående smakupplevelse.

Mia Wibacke Bornberger

18 oktober 2019,

Att kliva över tröskeln till den magnifika herrgårdsbyggnaden är som att komma in i ett ombonat vardagsrum – om än större och lyxigare. Behagliga äkta mattor breder ut sig över de karaktärsfulla naturligt vackra parkettgolven, det sprakar dovt från den kakelbeklädda öppna spisen och matsalen – som leder ut till en ljus och luftig vinterträdgård – är klädd i ljuvt rosa tapeter och möblerad i gustaviansk stil.

– Det händer titt som tätt att gäster frågar om de ska ta av sig skorna. Bättre betyg på att vi nått fram och är välkomnande går nog knappast att få, det är precis det vi vill förmedla. En känsla av varmt omhändertagande, som hemma, säger Maja Magnusson, platschef på Säby Säteri.

400 målningar pryder väggarna

Säby Säteri ligger på historisk mark intill Säbyviken på Ingarö, drygt en halvtimme utanför Stockholm. Området har varit bebott länge vilket de närliggande vikingatida gravfälten vittnar om, ett utflyktsmål i sig och ett av Stockholms skärgårds största områden av det slaget. Själva gården är omnämnd i skrift redan på 1600-talet men det var först vid förra sekelskiftet som den eleganta vitputsade herrgårdsbyggnaden med dess två flyglar fick sitt nuvarande utseende.

Och det historiska arvet går igen även i mötesrummen, som fått namn efter äldre stugor och byggnader på tillhörande marker, till exempel Fågelsången, Grötfatet, Kullahuset och Torpet. I den största lokalen, Galleriet, hänger en fast utställning av 1900-talskonstnären John Wierth och det är också han som målat de cirka 400 tavlorna som pryder väggarna på anläggningen.

– Det är en sevärd samling som vi alltid rekommenderar våra gäster att ta del av när de besöker oss, inflikar Maja Magnusson.

Hållbart hela vägen

I tider av hållbarhet och klimatsmarta lösningar ligger Säby Säteri i framkant. Här finns bland annat ett dussin laddstolpar för elbilar strategiskt utplacerade och den som väljer att åka kommunalt kan sätta sig på bussen inne i centrala Stockholm för att sedan kliva av vid hållplatsen som ligger endast 100 meter från entrén. Samt att en stor del av maten är härodlad och hantering och produktion sker direkt på gården.

– Vi har ett levande och frodigt lantbruk, där äppellund, rapsfält, potatis och andra grödor odlas sida vid sida och fisken kommer från havet strax utanför, berättar Maja Magnusson.

Lunchen serveras i form av buffé, med sill- och laxbord, salladsbuffé, dagens soppa (som alltid är vegetarisk), dagens varmrätt och ostbricka. Kaffe och kaka dukas upp på silverfat och intas i salongen eller i något av de intilliggande rummen möblerade med sköna soffor och fåtöljer.

Säby Säteri är också delaktigt i projektet Baltic Sea 2020, som handlar om att stoppa övergödningen i Östersjön. Gården har ett eget reningsverk och restprodukterna från musteri och bryggeri blir till djurfoder och gödsel.

Smakriket Säby

En vistelse på herrgården är dock inte fulländad utan en tur till Smakriket Säby med dess bryggeri, musteri, bränneri och rapspresseri. En chans att komma hantverket riktigt nära. De olika verksamheterna drivs av lokala mat- och dryckeshantverkare som tillverkar och säljer allt från öl, äppelmust, saft och sylt till kallpressad rapsolja och svensk ”calvados”.

Smakriket har öppet året runt och efter ett besök i någon av anläggningarna arrangeras provningar av hela sortimentet.  Andra uppskattade aktiviteter och traditioner är kräftfiske under augusti–september och de omtalade julborden där det serveras mycket vilt från de egna markerna. Vid större grupper dukas det då upp i Galleriet och gästerna har lokalen för sig själva. En konferens på Säby Säteri borgar för en smak- och minnesrik upplevelse där alla sinnen involveras. Välkommen att stiga in.

Fakta:
Säby Säteri arrangerar konferenser i en rofylld herrgårdsmiljö, endast 30 minuter från centrala Stockholm. Njut av utsökt härproducerad mat och dryck från lokala gårdar och Säbys eget musteri och bryggeri. Gården hyser 59 hotellrum med 91 bäddar, varav två dubbelrum är sviter med jacuzzi, och tio konferenslokaler för upp till 350 deltagare. Prisbelönt service i en furstlig miljö med en utställningsyta på 550 kvm.

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.