Internationell atmosfär hos Pontus i Sälen - | Konferensvärlden
Pontus i Sälen
Pontus i Sälen
Pontus i Sälen
Reportage > Internationell atmosfär hos Pontus i Sälen

Internationell atmosfär hos Pontus i Sälen

Mat & dryck Svenskarnas kärlek till fjällen fortsätter att frodas och sedan ett år tillbaka är helt nya SkiStar Lodge Hundfjället igång. KonferensVärlden har träffat krögaren Pontus Frithiof som står för den kulinariska upplevelsen på det nya hotellet.

Text: Mia Bornberger

1 november 2022, uppdaterad: 1 november 2022

SkiStars senaste flaggskepp i Sälenfjällen är SkiStar Lodge Hundfjället. Den pampiga byggnaden breder ut sig mitt på Hundfjällstorget och närmare backen går det knappast att komma – här är det ”ski in ski out” i dess rätta bemärkelse. Hotellet är smakfullt inrett med ambitionen att göra det så bekvämt och ombonat som möjligt för gästerna. Den som kör hit med eget fordon kan parkera på området och sedan låta bilen stå hela veckan, allt finns att tillgå på gångavstånd. För dem som kommer med flyg är det endast tio minuters resväg från flygplatsen Scandinavian Mountains Airport.

Brett utbud av rätter

En viktig del av upplevelsen på SkiStar Lodge är köket, och bakom de två smakfulla restaurangerna står stockholmskrögaren Pontus Frithiof som utvecklat några olika koncept. Ett med lite enklare inriktning beståendes av smårätter och food sharing och en lyxigare variant, casual dining. Totalt rymmer restaurangerna och baren 600 gäster. 

– Pontus i Sälen, som är huvudrestaurang i Lodgen håller en hög nivå, både vad gäller mat och vin. Det är ett klassiskt brasserie, med inriktning på fjällvärlden med traditionell bordsservering och á la carte. Det blir mycket grillat och sashimi, hjort, pilgrimsmussla och röding till exempel. Närproducerat i väldigt hög grad, vi har tagit in det lokala, vilket känns både roligt och viktigt på en plats som den här. I den andra restaurangen, Mondo, som ligger i huset intill, har vi i stället satsat på en enklare ski in-lunch och ett avslappnat food sharing-koncept på kvällarna. Någon kanske vill ha en rätt, någon annan vill ha tre, någon vill bara dricka något gott. Där hämtar vi våra smaker från hela världen, just nu är det från spansktalande länder och Italien, Nordamerika och Indokina. 

Ett vinnande koncept

Pontus Frithiof driver ett femtontal restauranger sedan tidigare, främst i och runt Stockholm, men att han också skulle komma att öppna i Sälen var ingen självklarhet. 

– Vi blev kontaktade av SkiStar som letade operatörer till de nya restaurangerna och jag tyckte det lät oerhört spännande. Vi fick tillsammans med en rad andra restaurangentreprenörer lägga fram våra idéer, vilket slutade med att vi gick vidare, först till semifinal och sedan final. I januari 2021 skrev vi på kontraktet och sedan dess har det varit full fart för att få allt på plats. 

Ni startade alltså mitt under pandemin, det var vågat?

– På ett sätt var det vågat, på ett annat sätt var det tryggt med de svenska fjällen jämfört med exempelvis Alperna. Här är det i princip fullbelagt på hotellet hela tiden. Det är nästan en utmaning åt andra hållet vad gäller våra gäster, att vi måste säga nej. Sedan ställer en sådan här anläggning stora krav på att det fungerar organisatoriskt i alla led och vi har lyckats få ihop det och trimmat in detaljerna. Nu ser vi fram emot en fin säsong.

Hur stora konferensgrupper kan ni ta emot i de olika restaurangerna?

– Normalt sett så har vi bord för upp till tolv personer, men det går självklart att justera. Om det är en stor grupp brukar de hålla till i konferensdelen, då har vi ett särskilt upplägg för det. Är det en mindre grupp rekommenderar vi Pontus i Sälen och har man ledigt en kväll och fria aktiviteter så är Mondo perfekt med sitt koncept beståendes av läckra smårätter.  

Kommer du själv vara plats i Sälen nu i vinter? 

– Jag driver ju många verksamheter, men visst blir det mycket Sälen för min del. Det är fantastiskt att vara här och möta gäster och personal och följa upp de planer och mål vi har för anläggningen. Samt att jag i vanlig ordning kommer åka Vasaloppet.

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.