Möten med naturen som fond - | Konferensvärlden
Höga Kusten
Foto: Fredrik Lewander
Höga Kusten
Foto: Fredrik Lewander
Skuleskogens Nationalpark
Skuleskogens Nationalpark
Höga Kusten
Foto: Izabella Nordfjell
Kajakpaddling
Höga Kusten
Vandring med snöskor
Foto: Leif Wikberg
Höga Kusten
Högbonden, Härnö Outddor Lodge, Lotsstugan.
Foto: hogakusten.com
Högakustenbron
Högakustenbron
Reportage > Möten med naturen som fond

Möten med naturen som fond

Konferenspärlor Att vistas i naturen blir allt viktigare för oss människor och intresset för friluftsliv har ökat avsevärt de senaste åren.* Många företag väljer således att kombinera sin konferens med en naturnära upplevelse för att stärka sitt team och tillföra ny energi. Höga Kusten är ett världsunikt område i Ångermanland med en natur gjord för just minnesvärda upplevelser, som dessutom erbjuder massor av konferensmöjligheter i olika spännande miljöer.

Text: Marie Smedberg Byh

27 april 2023, uppdaterad: 27 april 2023

Coronapandemin gjorde naturen till många människors nya mötesplats – både privat och i arbetslivet. Under 2021 var över hälften av befolkningen i Sverige ute i skog och mark varje vecka, vilket är en ökning från 31–33 procent under åren 2008 till 2019.*

Eva Stighäll, handläggare på Naturvårdsverket, menar att det ökade intresset för friluftsliv påvisar vikten av naturens betydelse för många människor. Att vistas i naturen har positiva effekter på både den fysiska och psykiska hälsan, och i en tid då stillasittande och psykisk ohälsa ökar blir friluftsliv extra viktigt, både för den enskilda människan och för samhället i stort.**

I Sverige har vi förmånen att naturen är öppen för alla tack vare allemansrätten. Den gör det fritt fram att vandra, cykla, paddla kanot, plocka bär och tälta nästan var du vill. Det är unikt för Sverige och ett fåtal andra länder. Allemansrätten är därför mycket viktig för allas möjlighet att kunna utöva friluftsliv, uppleva naturen och känna välbefinnande vilket många tagit fasta på nu – både privatpersoner och företag.

Höga Kusten – en naturlig mötesplats

Om man som företag planerar för en naturnära konferensresa med inslag av friluftsliv, spännande aktiviteter, spektakulära naturupplevelser och vandringar så är Höga Kusten ett hett tips. 

Höga Kusten är ett världsunikt område med en natur gjord för minnesvärda upplevelser som passar utmärkt för företagsgrupper som söker utmaningar och teamstärkande aktiviteter. Destinationen erbjuder en skärgårdsmiljö omöjlig att uppleva någon annanstans i världen med dramatiska berg, höga öar, branta stränder och djupa vikar. Utanför Höga Kusten är havet djupt, som mest 293 meter vid Ulvödjupet. År 2000 sattes Höga Kusten upp på UNESCO:s världsarvslista för naturobjekt. Området är ett av de bästa exemplen i världen på hur nedisning och landhöjning påverkar jordytan. På ett begränsat område uppvisas en geologisk historia på 10 400 år. Vissa av processerna pågår än idag.

Lär känna varandra till fots

Många väljer att uppleva Höga Kusten och dess fantastiska natur till fots, vilket kan vara en perfekt utmaning att ta sig an tillsammans med sina kollegor och en bra aktivitet för att lära känna varandra bättre. Området erbjuder många fina vandringsmöjligheter - allt från välkända vandringsleder till bortglömda avstickare - som går över höga berg, genom djupa dalar i orörd natur, genom sköna strövområden, över rinnande vattendrag och förbi trolska sjöar.

Höga Kustenleden och Världsarvsleden är två imponerande leder som man kan vandra var för sig eller kombinera till en längre vandring. Längs med Höga Kustenleden får du uppleva några av världsarvets mest intressanta platser. Du går genom gammelskog och jordbruksbygd upp över utsiktsberg och ner över fäbodvallar till klippkuster, badvikar och naturskyddade områden. Ingen annanstans i världen kan du vandra så högt, så nära en kust som efter Höga Kustenleden. Hela Höga Kustenleden mäter 127 km och sträcker sig mellan Hornöberget vid Ångermanälvens mynning och Stora torget i Örnsköldsvik. Världsarvsleden, vars västra del ansluter Höga Kustenleden, är 10 mil lång och följer gamla traktorvägar och stigar i Nordingrå.

Skuleskogens Nationalpark är en annan fantastisk plats för vandring och äventyr. Här kan du vandra både kortare och längre turer och det finns mängder av unika platser att besöka.

Kunskapsberika med en guide

Det fina med naturen är att den alltid har öppet och tillsammans med en guide öppnar den upp sig ännu mer. Många grupper väljer därför att fördjupa sin upplevelse ytterligare genom att låta sig guidas i det unika världsarvet. I Höga Kusten har det under många år funnits guider inom olika områden, allt ifrån att leda grupper i att utforska stiglösa landskap och arkeologi till växt- och djurliv eller aktiviteter och äventyr. Att ledas till nya platser eller kunskaper tillsammans med sitt team brukar vara väldigt uppskattat samtidigt som man lär känna varandra bättre.

Tips på lokala guider med stor erfarenhet av Höga Kusten

Bengt Wallin, Höga Kusten Walkabout, lär ut friluftsteknik, kartkunskap och matlagning vid elden. Bengt vägleder i stiglöst land, i synnerhet i Skuleskogens Nationalpark, vilket gör det möjligt att upptäcka och lära sig mer, samt att våga lämna stigen och vara trygg. Läs mer på hogakustenwalkabout.se

Lena Edblom, Guide Höga Kusten, är arkeolog och kulturhistoriker och erbjuder guidade vandringar där hon visar och berättar om de olika spår som människor har lämnat i naturen. Med Lena kan man bland annat göra dagsvandringar nära Örnsköldsvik och tvådagars vandringar i Höga Kustens skärgård.

Eva och Daniel på Sollefteåguiderna bedriver guideverksamhet kopplat till natur, vildmark och kulturupplevelser. De erbjuder kortare kurser inom friluftsliv, hur du hanterar utrustning och naturen i stort. Läs mer på sollefteaguiderna.se

Konferenser och möten i världsarvet Höga Kusten

Ett pensionat i skogen, en lotsstuga på havsklippor, en stor arena eller varför inte en toppstuga på Skuleberget. I Höga Kusten finns det massor av konferensanläggningar och unika platser att mötas på.  Några natursköna mötesplatser värda att nämna, där man verkligen får uppleva Höga Kusten och dess världsunika natur, är Härnö Outdoor Lodge, Högbonden och Lotsstugan.

Härnö Outdoor Lodge ligger högst upp på Vårdkasberget i Härnösand och erbjuder en inspirerande mötesmiljö med vidunderlig utsikt över Höga Kusten. Här kan man välja att mötas inomhus, ute i naturen eller runt en lägereld.

Högbonden är en gammal fyrvaktarbostad som erbjuder en exklusiv konferensmiljö för mindre grupper på en egen ö med havet som fond. Högbonden ligger i havsbandet mellan Härnösand och Örnsköldsvik, och nås med båt från Barsta och Bönhamn.

Även på den före detta lotsstationen Lotsstugan, beläget på klipporna utanför Härnösand, kan man samlas och konferera ostört. Varje grupp är exklusiva gäster och har hela anläggningen för sig själva med full service, bekvämt boende och fantastiska måltider.

Höga Kusten erbjuder givetvis också moderna konferenshotell, mysiga herrgårdar och större evenemangsarenor där man kan välja att konferera och sedan kombinera med aktiviteter och naturupplevelser i världsarvet Höga Kusten. Här listar vi några av dem.

Ett axplock av mötesplatser

 • Aktivator
 • Björkuddens Hotell & Restaurang
 • Elite Plaza Hotel Örnsköldsvik
 • Evenemangsarenan
 • First Hotel Kramm
 • First Hotel Stadt Härnösand
 • First Hotel Statt Örnsköldsvik
 • FriluftsByn
 • Hemsö Fästning
 • High Coast Distillery
 • Hotell Hallstaberg
 • Hotell Höga Kusten
 • Härnö Outdoor Lodge
 • Högbonden
 • Lappuddens Friluftscenter
 • Lotsstugan i Härnösand
 • Länsmansgården Ådalen
 • Mannaminne
 • Nipanhotellet Konferens
 • Norrfällsviken Rum & Kök
 • Pelle Åbergsgården Konferens
 • Scandic Örnsköldsvik
 • Ullångers Hotell & Restaurang

Hitta konferensanläggning och boka på Konferensguiden.se där du får kostnadsfri bokningshjälp och rådgivning!

*https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/levnadsforhallanden/levnadsforhallanden/undersokningarna-av-levnadsforhallanden-ulf-silc/pong/statistiknyhet/undersokningarna-av-levnadsforhallanden-ulfsilc-2021/

** https://www.naturvardsverket.se/om-oss/aktuellt/nyheter-och-pressmeddelanden/okat-friluftsliv/Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.