Växande marknad för hälsosamma konferenser - | Konferensvärlden
hälsosamma konferenser
Aktiv konferens på TanumStrand.
Foto: TanumStrand
Heta källor på Yasuragi.
Foto: Yasuragi
Nyttigt mellanmål på Hotel Tylösand.
Foto: Hotel Tylösand
Reportage > Växande marknad för hälsosamma konferenser

Växande marknad för hälsosamma konferenser

Hälsa & Spa Fler och fler konferensanläggningar satsar idag på hälsa, välbefinnande och nyttig mat som en viktig del av ett lyckat konferenskoncept. Meditation i pausen, näringsrika luncher eller tuff military training som avslutning på en lång konferensdag, är några av de nya idéer som har slagit rot.

7 december 2016, uppdaterad: 7 december 2016

Begreppet ”spa” antas härröra från Spa i södra Belgien, en liten stad vars mineralhaltiga och varma källor gjorde den till en av Europas främsta kurorter redan under 1300-talet. Källorna i Spa blev berömda för sina helande krafter och som hälsosamt bad- och dricksvatten.

Den moderna spaidén föddes sedan – och växte sig stor – i USA på 1970-talet och spa har därefter gått från att vara statussymbol för de allra rikaste till en vardagslyx som många unnar sig när de bor på hotell.

De flesta större svenska mötesanläggningar erbjuder idag olika typer av spa, med alltifrån pooler och bastubad till skönhetsbehandlingar och massage och många har under de senaste åren gjort stora investeringar i exklusiva spaanläggningar.

Fokus på träning

Många hotell fokuserar just nu också mycket på träning och en allt växande trend är att – förutom att erbjuda ett brett träningsutbud – även anordna särskilda temahelger med gästande träningsprofiler.

- Det enorma träningsintresset hos gemene man speglar sig i serviceutbudet. Man tar inte paus i träningen, utan vill gärna träna även när man är på konferens. Inte sällan har man någon träningsaktivitet som teambuildingaktivitet, berättar Sara Hellgren, marknads- och kommunikationsansvarig för föreningen Svenska Spahotell.

Även olika typer av bad är populärt och många hotell har de senaste åren kompletterat sina spaanläggningar med varma utekällor med tillhörande relaxytor.

Massage populärt

Massage är fortfarande den mest efterfrågade behandlingen, men fler och fler anläggningar erbjuder exempelvis många olika typer av hudvård. På en del ställen bokar man inte en specifik behandling, utan bara ”tid”. Sedan skräddarsyr spaterapeuten en specialanpassad behandling under den avsatta tiden.

- Många anläggningar erbjuder också ”sparitualer”. Dessa utförs på egen hand. Man får ett kit med miniprodukter som man sedan använder stationsvis på olika delar av spa:t. Detta är jättepopulärt eftersom man kan göra det både själv och tillsammans med andra, konstaterar Sara Hellgren.

Kräsna gäster

En annan stor förändring som Svenska Spahotell har sett de senaste åren är att hotellgästerna har blivit mer och mer kräsna.

- Många hotell tror att ett spa är den enkla lösningen för framgång, men vi kan se tydligt att det är de anläggningar som vågat satsa och gått ”all-in” som har de största framgångarna.

De anläggningar som har ett genomtänkt ”lifestyle koncept” och som inte tummar på kvalitén är de som får högst beläggning och nöjdast gäster.

- Det räcker inte att bara fixa en jacuzzi och en relaxyta. Gästerna förväntar sig mer än så. I Sverige har vi många helt fantastiska spahotell – som står ut mycket väl även i internationella sammanhang – så konkurrenssituationen är tuff, menar Sara Hellgren.

Trenden fortsätter

På föreningen Svenska Spahotell ser man ingen avmattning av trenden att kombinera konferens med spa, träning och wellnessaktiviter – snarare tvärtom.

- Och detta med all rätta! Hjärnforskning visar att vi i dessa hektiska och uppkopplade tider mår mycket bättre om vi vilar hjärnan med korta återkommande pauser, men också om vi utför fysisk aktivitet regelbundet. Ofta funkar spamiljön också som en icebreaker, vilket gör konferensdeltagarna mer avslappnade och möjligheterna till kreativa möten blir på sätt större, förklarar Sara Hellgren avslutningsvis.

Fakta:

Det finns ännu inte någon enhetlig certifiering av spaanläggningar. I Sverige kan man dock som hotell vara med i föreningen ”Svenska Spahotell” och man förbinder sig då att uppnå vissa kvalitetskrav. Den internationella organisationen ISPA (”International SPA Association”) ställer upp vissa riktlinjer, men kraven är inte bindande.

På Konferensguiden.se kan ni få tips på passande anläggningar som satsar på hälsosamma konferenser. Här erbjuds ni kostnadsfri bokningshjälp! För snabb hjälp - chatta med oss!Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.