Sveriges mest hållbara café ligger på Öland - | Konferensvärlden
Mat och Dryck > Sveriges mest hållbara café ligger på Öland

Sveriges mest hållbara café ligger på Öland

Hållbarhet & Miljö KRAV-märkta Strandnära Ekocafé på Öland är årets hållbara café. Utmärkelsen delades ut på White Guide Café gala.

9 juni 2015,

För tredje året i rad uppmärksammar White Guide Café Sveriges bästa caféer och priser delas ut i åtta kategorier. I topp av de KRAV-märkta caféerna hamnar Strandnära Ekocafé, som mottog utmärkelsen Årets Hållbara Café under måndagens gala. Priset delades ut i samarbete med KRAV. Strandnära Ekocafé vann med motiveringen: ”För att ha utvecklat en ekologisk caféupplevelse där omsorgen om miljön är lika stor som smakerna på ölandssnurrorna bakade på lokalodlat ölandsvete.”

Erica Anerhaf från Strandnära Ekocafé tycker att det är ”jättestort” att utses till Årets Hållbara Café eftersom de vill vara med och visa vägen mot en hållbar livsstil.

– Vi har inga fasta menyer utan anpassar oss efter vilka KRAV-märkta råvaror som finns att tillgå. Det är både ett hantverk och en riktig utmaning, säger hon.

Strandnära Ekocafé huserar i ett gammalt pensionat ett stenkast från havet i Stora Frö på Öland. Caféet är certifierat på högsta nivå och för ägarna Mikael och Erica Anerhaf var det självklart med en KRAV-certifiering.

– Det är så många som säger att de serverar ekologiskt, men en certifiering är en trygghet för gästen. Det är värt det, speciellt med allt stöd och uppmuntran vi får från KRAV och certifieringsbolaget HS, säger Erica Anerhaf.

I White Guide Café listas 316 noga utvalda svenska cafépärlor från norr till söder – allt från klassiska konditorier till kaffebarer och somriga smultronställen. 17 KRAV-certifierade caféer tar plats i årets upplaga av White Guide Café, vilket är sju fler än förra året.

Restauranger och caféer kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa gästerna hur stor del av restaurangens eller caféets mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken:

  • Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel
  • Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter
  • Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter

Idag finns cirka 800 KRAV-certifierade restauranger och caféer i Sverige.

KRAV-certifieringen innebär också att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Strandnära Ekocafé har certifierats av certifieringsföretaget HS Certifiering.

Läs mer:
Lista över alla KRAV-märkta caféer i White Guide Café: http://www.krav.se/white-guide-cafe

Här hittar du vinnarna i alla kategorier: http://www.whiteguide.se/nyheter/sveriges-basta-cafeer-korade-white-guide-cafe-2015-ar-har

Taggar/Etiketter
KRAV-märkta  Mat & dryck  Miljö  Prisbelönta  


Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.