Andreas Brettmark representerar Sverige i prestigefyllda Linie Award 2015 - | Konferensvärlden
Mat och Dryck > Andreas Brettmark representerar Sverige i prestigefyllda Linie Award 2015

Andreas Brettmark representerar Sverige i prestigefyllda Linie Award 2015

Mat & dryck Andreas Brettmark från hyllade Somm Restaurant & Winebar i Göteborg har för andra året i rad utsetts att representera Sverige i Linie Award. Finalen, som samlar nordens mest lovande unga kockar och bartenders, går av stapeln den 10 juni i Blå Hallen i Stadshuset. Tävlingen firar i år tio års- jubileum och arrangeras för första gången utanför Norge.

25 maj 2015, uppdaterad: 29 maj 2015

I konkurrens med fem av de mest framstående unga kockarna i åldrarna 20-26 år har Andreas åter lyckats utmärka sig och får nu representera de svenska färgerna i den nordiska finalen. Finalisterna har utsetts av en ytterst välmeriterad jury, som bedömt de inskickade tävlingsbidragen anonymt , vilket gör Andreas bedrift än större.

- Att laga mat som man äter till akvavit är en kul utmaning! Jag känner mig revanschsugen eftersom jag inte nådde ända fram förra året då Norge vann. Nu vet jag lite mer vad det handlar om och tänker gå in i köket och laga god mat helt enkelt, säger Andreas.

Tidigare års svenska tävlande har bland annat varit Klas Lindberg (2005)som idag är ett väletablerat namn inom svensk gastronomi. Klas vann Årets kock 2012 och ansvarade 2014 för Nobelbanketten. Genomgående har det även varit mycket välmeriterade personer i juryn. Årets huvuddomare i kock-kategorin är Jacob Holmström som driver Gastrologik, idag en av Sveriges mest välkända restauranger med fokus på nynordisk mat.

- Andreas är en mycket löftesrik talang. Jag är säker på att han kommer att leverera på toppnivå. Han har också tagit fram en rätt som går väl i linje med vad Linie Award står för, säger Jacob Holmström.

Andreas har arbetat som kock sedan 2006 med erfarenhet från bland annat Upper House, Thörnströms Kök, och Dorsia. Idag är han souschef på Somm Restaurant & Winebar. Han har trots sin unga ålder en gedigen bakgrund och därmed stora chanser att mäta sig med övriga nordiska deltagare.

Kriterierna för skapandet av maträtten är att det ska vara en fisk-och skaldjursrätt baserad på nordiska råvaror samt att den fungerar väl med Linie Aquavit. Inför juryn den 10 juni kommer Andreas att presentera ”Bakad Sterling-hälleflundra med en variation på jordärtskocka, serveras med en mustig musselvelouté".

Linie Award har tagits fram i syfte att öka intresset och kunskapen kring nordisk mat- och dryckeskultur samt inspirera unga kockar och bartenders att tänka i nya banor kring nordiska råvaror och specialiteter. De länder som deltar i tävlingen är Danmark, Sverige, Norge, Finland samt Tyskland.

Jag är mycket stolt över att kunna presentera en tävling jämförbar med våra största bartender- och kocktävlingar, samtidigt som vi värnar om vårt nordiska arv inom mat och dryck. Att tävlingen i år genomförs utanför Norge, i Stadshusets Blå Hallen, belyser ytterligare dess status, säger Alexandra Wachtmeister, Produktchef Linie Aquavit Sverige.

Juryn består av: Huvuddomare Jacob Holmström från Gastrologik, Sverige; Bjørn Svensson, Fauna, Norge; Jonathan K. Berntsen, Clou, Danmark; Christian-André Pettersen, Spiseriet, Norge; Thomas Kammeier, Hugos, Tyskland; Filip Langhoff, Ask, Finland. Ivan Abrahamsen, Arcus, Norge.

Taggar/Etiketter
Mat & dryck  Tävling  


Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.