En grön tråd genom hela verksamheten - | Konferensvärlden
UKK
Foto: Ewa Ahlin
UKK
Brunch
Foto: Magnus Hörberg
Gabriella Gullberg
Gabriella Gullberg
Foto: Mehdi Bagherzadeh
Robin Akrap
Robin Akrap
Foto: Magnus Hörberg
Reportage > En grön tråd genom hela verksamheten

En grön tråd genom hela verksamheten

Hållbarhet & Miljö Uppsala Konsert & Kongress är stora inom mötesindustrin. Störst i landet när det gäller nationella kongresser. UKK är också en stor kulturarrangör, sedan starten 2007 har man presenterat över 2000 musik- och kulturrangemang. Och man driver en restaurang med höga gröna ambitioner och vill påverka sina gäster att göra hållbara val.

Helena Wikström

22 oktober 2019,

Restaurangen ligger på bottenvåningen av det nästan 15 000 kvadratmeter stora huset.  Här serveras det luncher på vardagar, på lördagar bjuder man in till ”Uppsalas grönaste brunch” och i samband med konserterna ordnar man konsertbufféer med internationella smaker.

– Vi försöker nå ut till, och blanda, de två världarna – privatpersoner och mötesdeltagare, säger Gabriella Gullberg som arbetar som Kongresschef.

I våras var Uppsala Konsert & Kongress delaktiga i MovEat. MovEat är en organisation som för samman en destinations olika aktörer inom mat och dryck. Tanken är att deltagarna ska upptäcka en destination genom att gå roliga mat- och dryckesvandringar.

– Eventet blev en succé här i Uppsala! Vi var tio ställen som erbjöd små munsbitar som deltagarna intog under sin rundvandring, berättar Robin Akrap, Food and Beverage Manager på Uppsala Konsert & Kongress.

När deltagarna kom till UKK så fick de en helt vegansk trerättersmeny. UKK har ett stort hållbarhetsfokus och arbetar mycket med det vegetariska konceptet i sin restaurang.

– Det kändes självklart för oss att erbjuda en vegansk meny, fortsätter Robin.

UKK arbetar också konsekvent med att minska matsvinnet och komponerade en specialdrink med namnet Gin&Svinn, gjord på en frukt- och grönsakslag från förrätten, som blev väldigt populär hos gästerna.

Svanen-certifierade

Deltagandet i MovEat gav Uppsala Konsert & Kongress kontakt med en bredare kundgrupp och de fick chansen att visa hur engagerade och inriktade de är på vegetarisk mat utifrån ett hållbarhetstänk.

– Nu fick vi möjlighet att marknadsföra oss som en restaurang som är specialister på det här, fortsätter Gabriella.

UKK har ett samarbete med Uppsala klimatprotokoll och är Svanencertifierade. Att vara en Svanencertifierad anläggning innebär att företaget måste genomgå stora förändringar. Certifieringen är svår att nå upp till, kraven är höga och innefattar alla delar av verksamheten.

– Det ställer extremt höga krav på restaurangverksamheten. Vilka råvaror vi använder och vilka leverantörer vi arbetar med, förklarar Robin.

Gabriella fortsätter:

– Det är hela verksamheten som är Svanenmärkt. Det styr våra val av rengöringsprodukter, pennor, papper och vilka glödlampor vi har. Ingenting är opåverkat, det genomsyrar allt vårt arbete!

Mäter klimatutsläppen

Restaurangen har också börjat mäta sitt klimatutsläpp. Även gästernas klimatpåverkan mäts och kommuniceras.

– På menyn så ser man hur stort utsläppet är för respektive val. Det blir väldigt tydligt att det vegetariska alternativet ger ett mycket mindre utsläpp än till exempel en nötköttsrätt, förklarar Robin.

Den påverkansroll som UKK har, och vill ha, är medveten. Man vill inte bara erbjuda olika matalternativ utan man vill också påverka gästen att fatta ett klimatsmart beslut.

En annan strategi att lyfta fram de hållbara vegetariska matalternativen är att placera dem överst på menytavlan.

– Dessa strategier tillsammans har ökat antalet sålda vegetariska rätter och vi har minskat vårt utsläpp med 14%, fortsätter han.

UKK är även Kranmärkta. Kranmärkt är en relativt ny miljömärkning som innebär att man inte använder sig av buteljerat vatten.

– Vi har bara ”härtappat” vatten i restaurangen och vi arbetar med att hitta lösningar med diskbara vattenflaskor till artisterna, berättar Robin.

Dynamiska lokaler

Restaurangen är en fantastisk tillgång för UKK. En 900 kvm stor, ganska rå, yta som kan förvandlas till vad man vill. Allt från enkla frukostsittningar till helkvällar med artister, shower och galamiddagar.

– Att kunna erbjuda detta till företag känns väldigt kul, säger Gabriella.

Hela huset är byggt för att kunna hantera alla sorters möten.

– Det finns en rymd i alla lokaler som ger oss den möjligheten, fortsätter hon.

Läget, precis intill centralstationen, är också fördelaktigt när man vill uppmuntra besökare att färdas på ett hållbart sätt.

– Även här vill vi påverka våra gäster att de ska tänka till när de ska ta sig till oss, ta tåget, bussen eller cykla hit. Vi ligger så pass centralt att det inte är ett måste att använda bil för att ta sig hit, menar Gabriella.

På Uppsala Konsert & Kongress vill man ha en klimatsmart tanke med allt man gör. En röd tråd som är grön! 

Fakta:
Största lokalen har plats för upp till 1120 sittandes personer. 12 grupprum i varierande storlekar och skybar med panoramavy över Uppsala. Samt en 900 kvm stor utställningshall, bankettsal och restaurang. UKK är i huvudsak en arrangör av lite större möten och konferenser då lokalerna är byggda för detta ändamål.

De har sedan starten 2007 haft 5 miljoner besökare. Arrangerat 5000 möten och 2000 kulturevenemang. UKK har fem scener och en Svanencertifierad restaurang på 900 kvm.

Uppsala Konsert & Kongress ligger centralt i Uppsala med utmärkta kommunikationer. 18 minuter till Arlanda.

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.