Matfilosofi med gästen i centrum - | Konferensvärlden
Två Skyttlar
Två Skyttlar
Reportage > Matfilosofi med gästen i centrum

Matfilosofi med gästen i centrum

Mat & dryck En välutvecklad matfilosofi där hållbarhetens alla aspekter finns med som likvärdiga delar. Specialdesignade menyer just för din grupps önskemål med utgångspunkt från de härodlade grönsakerna, lokala råvaror och ett hållbart fiske. Mitt i västsverige där vackra skogar, ängar ramar in byggnaden från sent 1800-tal kan du njuta och koppla av – för på Två Skyttlar står du som gäst i centrum.

Text: Helena Wikström

20 april 2022,

”För oss är mat personligt! Mat är kärlek, det är ett hantverk som vi sätter stor stolthet i att producera och presentera till våra gäster. Det bygger på relationer, till våra gäster, mellan oss som arbetar tillsammans, till våra leverantörer och till våra producenter.” Det här är en del av den noga utformade matfilosofi som Två Skyttlar arbetar med. Här ska det vara glädjefyllt att slå sig ned till bords, och de som lagar maten har roligt tillsammans.

Emma Fyman är kökschef och kock på Två Skyttlar och när Emma komponerar en meny handlar det om att ha gästen i fokus, det handlar om god service och om att mat är något mycket mer än att bara bli mätt.

– Det handlar om så mycket! Hur det ser ut på tallriken, stämningen i lokalen och om hållbarhetens alla aspekter, säger Emma.

Hållbarhet för Två Skyttlar handlar om både ekonomisk, social och klimatmässig hållbarhet. Det handlar om hållbarhet mot gästen, hur personalen arbetar tillsammans och hur man behandlar råvarorna.

Att arbeta med konferensgäster är en fördel när det gäller hållbarhetsaspekten gentemot gästerna säger Emma:

– Det är möjligt för mig att skräddarsy en meny när jag känner till gruppens preferenser och önskemål.

Skräddarsydda menyer

Emma läser på om gästerna – har de varit här tidigare och vad tyckte de i så fall om? Är gruppen sådan att de gillar matmässiga utmaningar eller är det en grupp som känner sig tryggast med något välkänt. Utifrån detta så skräddarsyr hon en meny som ska passa just en viss grupp.

– Jag värderar inte deras önskemål och val! Det finns inga gäster som är mer ”spännande” att laga mat till. Det här är centralt i vår matfilosofi: här finns inget utrymme för några egon! säger Emma.

En konferensgäst äter fler än ett mål under sin vistelse och alla måltider ska vara positiva för gästen. Emma berättar att man arbeter oerhört mycket med utvärdering och gör kontinuerliga reflektioner kring vad som var lyckat och vad man måste ändra på.

– Vi utvärderar och följer upp hela tiden. Vi vill vara säkra på att vi verkligen följer vår filosofi, fortsätter hon.

Idag har många gäster önskemål om specialkost. Man är vegetarian, vegan eller vill helt enkelt undvika vissa råvaror. Emma menar att det bara finns två vägar att gå för att hantera detta:

– Antingen måste man göra det fullt ut – specialkosten måste vara på samma nivå som den ”vanliga”. Eller så ska man inte tillgodose specialkost alls. På Två Skyttlar har vi givetvis valt att göra det fullt ut!

Härodlat på egen mark

En viktig del i Två Skyttlars matfilosofi är att använda sig av ”härodlade” grönsaker. Härodlat är en grönsaksodling på anläggningens egen mark, som drivs av en grönsaksodlare som arrenderar marken och sedan säljer grödorna till Två Skyttlar.

– Tillsammans skapar vi ett kretslopp, där vårt organiska avfall går tillbaka till odlingen som näringsrik bokashi, förklarar Emma.

Att utgå från härodlade grönsaker är en självklarhet för Två Skyttlar men också en utmaning.

– De flesta kockar är vana vid att utgå från det animaliska proteinet. Att utgå från en pumpa istället, kräver lite kreativitet och nytänk, säger Emma.

Men hon är glad att deras idé med härodlat tvingat fram ett nytt sätt att tänka och arbeta på. Det ger dem dessutom en fördel just när det gäller specialkoster, basen är densamma – härodlade grönsaker.

Att servera fisk på ett hållbart sätt är också en utmaning som Emma har som sitt stora fokusområde.

– Vi har börjat jobba med hel bifångstfisk som en del i lösningen på problemet. Vi styckar ner hel fisk och använder olika delar i olika rätter, berättar Emma.

Ett vibbrerande modernt kök

Maten som serveras på Två Skyttlar vill Emma beskriva som väldigt fri. Fri och inspirerad av en massa olika kök.

– Jag har arbetat väldigt mycket i USA och är influerad av det amerikanska sättet att se på mat. San Fransisco och New York, där jag bott och arbetat, är ju en smältdegel av så många olika matkulturer, säger Emma.

Mat som vibbrerar av spänningen när olika kulturer möts och hittar en harmoni, men för den skull inte är spretig. Och där givetvis det nordiska finns med som en del av den hållbara sprakande helheten.

– Hantverk och råvaror är grunden för vårt arbete, men vi arbetar mycket med smaker, höga smaker. Vi vill gärna att våra gäster ska komma ihåg vår mat! säger Emma.

Två Skyttlar ligger mitt i västsverige, mindre än en timma från både Göteborg, Landvetter och Borås. Här har samma ägarfamilj bedrivit konferensverksamhet sedan 1986 med en uttalad hållbar matfilosofi. Anläggningen har 7 mötesvåningar med flertalet grupprum för att varje grupp ska kunna konferera i fred och på sitt sätt utan att störa andra. Här finns 60 hotellrum i avskildhet med naturen precis utanför dörren. Här kan du både äta, sova och arbeta på ett hållbart sätt.

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.