Matsvinn blir kulinarisk högtid - | Konferensvärlden
Vår Gård
Vår Gård
Vår Gård
Karin Lindberg och Karin Sundberg.
Vår Gård
Reportage > Matsvinn blir kulinarisk högtid

Matsvinn blir kulinarisk högtid

Hållbarhet & Miljö Skrumpna svampar, Gårdagens bröd och Vissen broccoli. Låter det lockande? Inte? Då är det dags att tänka om. På Vår Gård i Saltsjöbaden drar man fulla hus när köket öppnar dörrarna till rädda mat-konceptet No waste – just taste, som blivit en formidabel succé.

Text: Mia Wibacke Bornberger

30 mars 2020,

I slutet av 2018 stod två av kockarna, Karin Lindberg och Karin Sundberg, i köket på Vår Gård och oroade sig över all mat som slängdes efter en julsittning. De började tala om matsvinn i allmänhet och inspirerade av krögaren Paul Svenssons pop up-restaurang ReTaste på Södermalm, föddes idén om en egen rädda mat-meny, fast på deras egen arbetsplats i Saltsjöbaden.

Att tänka hållbart är knappast något nytt på Vår Gård, vars värdegrund vilar i mjuka värden, engagemang och omtanke om både gäster och anställda. Arbetet för minskat klimatavtryck har länge varit en självklar del av verksamheten. De nya No waste-sittningarna – är ännu ett steg i samma riktning och middagarna har gjort braksuccé.

– Det är en utmaning, men också väldigt roligt och kreativt för oss i köket. Vi vet ju inte vad vi kommer ha på menyn förrän högst två dagar i förväg. Vid premiären hade vi först tänkt oss en femrätters, men det slutade med elva rätter eftersom vi hade så mycket råvaror, säger souschefen Karin Lindberg med ett leende.

Hållbara maträtter

Råvarorna, som kockarna själva hämtar på vägen till jobbet på Coop i närbelägna Orminge, består av frukt och grönt som butiken annars skulle ha behövt kassera. De produkterna tillsammans med överblivet från restaurangens egen kyl förvandlas av kocklaget till en kulinarisk helkväll för 60–70 gäster. För att spetsa upplevelsen låter man rätterna få namn som berättar vilka råvaror de bygger på: Skrumpna svampar, Gårdagens bröd, Vad gör dina päron? och Vissen broccoli är några exempel.

– Så skulle man naturligtvis aldrig skriva i en vanlig meny, men här fyller det en funktion. Namnen blir en del av upplevelsen. Det ska ju vara lite kul att läsa om rätterna och det blir en snackis runt bordet. Vi kockar är också på plats under kvällen, pratar med gästerna och berättar mer om upplägget. Gästerna blandar vi gärna med varandra. Det kan sitta två, tre olika sällskap runt samma bord, också det en del av upplevelsen, säger Karin Lindberg.

Middagarna har hitintills arrangerats vid fasta tillfällen – av praktiska skäl eftersom de kräver mycket tid och engagemang samtidigt som den dagliga driften ska hållas igång.

– Men det går alldeles utmärkt att boka en privat sittning med konceptet No waste, det gäller både konferenser och andra typer av möten och event.

Flertalet utmärkelser

Vår Gård är en prisad anläggning i natursköna Saltsjöbaden strax utanför Stockholm, omgivet av magnifika sekelskiftesvillor, rogivande blandskog och skärgårdens stilla vatten. De senaste åren har man kunnat ta emot utmärkelser som Årets Mötesplats, Årets Bagare, Årets konferensanläggning i Nacka och Årets möteskock 2019.

Anläggningen är känd för sin stora konstsamling och samtliga mötesrum, som är ett dussin till antalet, bär namn efter svenska konstnärer. Alla smakfullt inredda med en personlig stil och inget rum är det andra likt. Flaggskeppet Isaac (efter Isaac Grünewald) tar upp emot 300 personer och kan dessutom enkelt förvandlas för att passa olika typer av festligheter och evenemang.

Vår Gård
Vår Gård har dussintalet möteslokaler i storlek från mindre grupprum upp till stor hörsal med scen för cirka 300 personer. På anläggningen finns 142 hotellrum och totalt 162 bäddar för både konferens- och privatgäster med tillgång till gym och bastu.

I lokalerna finns också ett eget bageri som serverar gästerna nybakat bröd och fika under dagen. Med det egna konceptet No waste, just taste, förvandlas överblivna råvaror till kulinariska middagar.

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.