Ätbar konst - en av flera nyheter på årets Lakritsfestival - | Konferensvärlden
Foto: Kol-Art
Årets Lakritsfestival bjuder på ätbar konst.
Mat och Dryck > Ätbar konst - en av flera nyheter på årets Lakritsfestival

Ätbar konst - en av flera nyheter på årets Lakritsfestival

Event Den 23-24 april 2016 på Annexet vid Ericsson Globe i Stockholm äger Lakritsfestivalen rum för åttonde året. Under alla år har festivalen haft med inslag av konst i programmet, i år är det dock första gången som en utställare har vänt på konceptet - Kol-Art bjuder in till en utställning som inkluderar flera sinnen. "Ätbar konst" är en av flera nyheter på Lakritsfestivalen 2016.

4 april 2016,

Sedan första lakritsfirandet 2009 har Lakritsfestivalen varje år haft med inslag av konst i festivalprogrammet. Skulptörer har skapat lakritskonstverk i flera olika tekniker. Lakritssmycken, lakritskläder, lakritshattar och lakritsateljén där besökarna själva får skapa konstverk av lakrits har varit ett mycket uppskattade festivalinslag.

- I år är det första årets som en utställare har vänt på konceptet. Kol-Art är konst och konfektyr, vilket är ett utmärkt sätt att utmana gränserna för vad lakrits är och kan vara, säger lakritsexperten Tuija Räsänen som är festivalens arrangör.

Kol-Art AB

Kol-Art är ett systerföretag till konfektyrföretaget Kol-Svart AB och startades under hösten 2015 i Malmö. Ambitionen är att släppa 2-4 ätbara konstverk om året. 

- Vi samarbetar med unga konstnärer och utvecklar på så sätt konceptkonsten till att göra den ätbar. Man kan säga att vi tar vid där Warhol och popkonsten slutade på 80-talet, berättar Linnéa Jahn, som är verksamhetsledare på Kol-Art. Detta handlar först och främst om konst, därför har även smaken och påsens utseende bestämts av konstnären. Själva konstverken finns att köpa, men bara i begränsad upplaga, och resultatet blir konst som både kan ätas och samlas på.

SULT - en skulptur i brons och lakrits

Deras första konstprojekt är SULT, en bronsskulptur formgiven av den Malmöbaserade konstnären Danilo Stankovic som även har gjutits i lakrits. Stankovic är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö, KHM och i sitt konstnärskap behandlar han ofta en mytisk värld präglad av magi och mystik. Han återkommer ofta till masker och olika masktraditioner så som julbocken eller karnevaler. Som ett led i den mystiska värld som Stankovic bygger upp föll valet på en rökt lakrits för SULT.

På Lakritsfestivalen 23-24 april 2016 på Annexet vid Ericsson Globe bjuder Kol-Art i till en utställning i sin monter, en utställning som inkluderar flera sinnen.

Danilo Stankovic

Bor och arbetar i Malmö. Har studerat vid konsthögskolan i Malmö, KHM och har såväl en BFA som en MFA därifrån. Han har mottagit flera priser och stipendier, bland annat Edstrandska stiftelsen (2014) och Ellen Trotzigs fond (2012). Utställningar i urval: Ystads konstmuseum (2015), Steinsland Berliner, Stockholm (2015, solo 2013), Loyal gallery (2015), Marsvinsholms skulpturpark (2014), Mora kulturhus (solo 2013).

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen i Stockholm och Helsingfors är årliga lakritsfester med syfte att förmedla glädje, gemenskap och kunskap om lakrits. I Stockholm har festivalen arrangerats sedan 2009 och festivalen i Helsingfors sedan 2014. Arrangör är lakritsexperten Tuija Räsänen som även äger butiken och webbutiken Choklad & Lakrits Sverige.Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.