Alla vill laga mat! - | Konferensvärlden
Matlagningskonferens
Matlagningskonferens
Reportage > Alla vill laga mat!

Alla vill laga mat!

Mat & dryck Många företag vill idag gärna kombinera sin konferens med olika typer av matlagningsaktiviteter; aktiviteter som är ett utmärkt tillfälle att – på ett lättsamt och trevligt sätt – svetsa samman en grupp och som passar såväl mindre som större sällskap. Alltfler hotell och konferensanläggningar erbjuder nu därför sina gäster olika arrangemang med fokus på att gemensamt tillaga kvällens middag.

20 oktober 2017,

Efter en lång dags konferens är matlagning det perfekta sättet att koppla av, samtidigt som man tvingas tänka kreativt och samarbeta med sina kollegor på ett helt annat område än det vanliga arbetet. Kanske är man inte heller van att laga sådan mer avancerad typ av mat som det ofta blir fråga om när man lagar tillsammans med en professionell kock, och då blir ju matlagningsaktiviteten även ett sätt att tillägna sig en massa nya kunskaper.

Och vem vill inte lära sig att laga den där eleganta fiskrätten eller den smarriga chokladdesserten som man tidigare annars bara kunnat drömma om… Under en professionell kocks ledsagning kan i princip vem som helst förbereda, laga, dekorera och lägga upp en trerättersmåltid på ett smakfullt, aptitretande och elegant sätt.

Mat och dryck förenar

En som har lång erfarenhet av att leda matlagning tillsammans med större och mindre grupper är Jens Dolk, kock och vinexpert som idag driver bland annat restaurangen och eventanläggningen K-märkt i Stockholm.

I mitten på 1990-talet var han bland de första i branschen att starta med matlagning som teambildande företagsaktivitet. Han gjorde det under sin studietid i Grythyttan och det kallades Aktiv Matlagning – ett namn som idag har spritt sig över hela Sverige.

- Mat och dryck förenar och det är en riktigt bra teambyggande aktivitet. Riktigt roligt under dessa kvällar är gruppdynamiken. Eller rättare sagt förändringen av den. Man får ursäkta generaliseringen; men oftast är truckföraren betydligt bättre på att laga mat än VD:n. Det ger exakt den teamövning som kvällen har som syfte. Att bryta föreställningar och se kvalifikationer hos varandra som normalt inte kommer fram på jobbet, konstaterar han.

Champagnesabrering och korvstoppning

En typisk matlagningskväll inleds ofta med att gästerna träffas i anläggningens restaurangkök, får ett förkläde och de olika arbetsuppgifterna fördelas. Kanske delar man också in gruppen i smågrupper som alla får olika ansvarsområden. Och med en aperitif eller ett glas vin i den ena handen och en kniv eller stekspade i den andra, skrider man sedan till verket för att förbereda kvällens måltid.

- God mat i all ära – men jag tycker också en matlagningskväll blir extra rolig och uppskattad om den innehåller lite speciella tekniker eller hantverkskunnande, förklarar Jens Dolk. Till exempel hur man stoppar korv, bankar en carpaccio eller sabrerar en flaska champagne. Det får gärna vara saker som deltagarna kan ta med sig hem och upprepa hemma. Skryta lite med för vänner och bekanta.

Gemensamt mål

Det hackas, mals, steks och dukas sedan - ofta till ljudet av höga skratt. En skön och avkopplande stämning sprider sig i köket och lite småplock under matlagningen retar aptiten lagom mycket. Kocken hjälper deltagarna igenom förrätt, huvudrätt och efterrätt och ger tips och idéer och alla i gruppen bidrar med sin del i matlagningen. När maten står på bordet presenteras rätterna och förhoppningsvis väntas goda betyg och lovande kommentarer från de övriga medkockarna.

Och efter middagen kan alla gäster ta med sig de nyvunna matlagningskunskaperna, många roliga minnen och kanske ett och annat spännande recept att våga prova hemma igen framöver.

- Att gemensamt jobba mot ett mål där flera delar av ett företag är beroende av varandra hör till vardagen. Att göra samma sak men där en gemensam middag är målet och du har ett gott glas vin i handen, är lika nyttigt – men både roligare och godare, konstaterar Jens Dolk avslutningsvis.

………………..

Några konferensanläggningar som erbjuder matlagningsaktiviteter:

Färna Herrgård, Västmanland
Hufvudsta Gård, Uppland
Högbo Brukshotell, Gästrikland
Höörs Gästgifwaregård, Skåne
Knistad Herrgård, Västergötlan
Körunda Konferenshotell, Södermanland
Norrviken Båstad, Skåne
Villa Sjötorp, Bohuslän
Hällsnäs Konferens, Västergötland
Ulvhälls Herrgård, SödermanlandSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.