Alla vill laga mat!
Mat & dryck Många företag vill idag gärna kombinera sin konferens med olika typer av matlagningsaktiviteter; aktiviteter som är ett utmärkt tillfälle att – på ett lättsamt och trevligt sätt – svetsa samman en grupp och som passar såväl mindre som större sällskap. Alltfler hotell och konferensanläggningar erbjuder nu därför sina gäster olika arrangemang med fokus på att gemensamt tillaga kvällens middag.
20 oktober 2017,
Efter en lång dags konferens är matlagning det perfekta sättet att koppla av, samtidigt som man tvingas tänka kreativt och samarbeta med sina kollegor på ett helt annat område än det vanliga arbetet. Kanske är man inte heller van att laga sådan mer avancerad typ av mat som det ofta blir fråga om när man lagar tillsammans med en professionell kock, och då blir ju matlagningsaktiviteten även ett sätt att tillägna sig en massa nya kunskaper.
Och vem vill inte lära sig att laga den där eleganta fiskrätten eller den smarriga chokladdesserten som man tidigare annars bara kunnat drömma om… Under en professionell kocks ledsagning kan i princip vem som helst förbereda, laga, dekorera och lägga upp en trerättersmåltid på ett smakfullt, aptitretande och elegant sätt.
Mat och dryck förenar
En som har lång erfarenhet av att leda matlagning tillsammans med större och mindre grupper är Jens Dolk, kock och vinexpert som idag driver bland annat restaurangen och eventanläggningen K-märkt i Stockholm.
I mitten på 1990-talet var han bland de första i branschen att starta med matlagning som teambildande företagsaktivitet. Han gjorde det under sin studietid i Grythyttan och det kallades Aktiv Matlagning – ett namn som idag har spritt sig över hela Sverige.
- Mat och dryck förenar och det är en riktigt bra teambyggande aktivitet. Riktigt roligt under dessa kvällar är gruppdynamiken. Eller rättare sagt förändringen av den. Man får ursäkta generaliseringen; men oftast är truckföraren betydligt bättre på att laga mat än VD:n. Det ger exakt den teamövning som kvällen har som syfte. Att bryta föreställningar och se kvalifikationer hos varandra som normalt inte kommer fram på jobbet, konstaterar han.
Champagnesabrering och korvstoppning
En typisk matlagningskväll inleds ofta med att gästerna träffas i anläggningens restaurangkök, får ett förkläde och de olika arbetsuppgifterna fördelas. Kanske delar man också in gruppen i smågrupper som alla får olika ansvarsområden. Och med en aperitif eller ett glas vin i den ena handen och en kniv eller stekspade i den andra, skrider man sedan till verket för att förbereda kvällens måltid.
- God mat i all ära – men jag tycker också en matlagningskväll blir extra rolig och uppskattad om den innehåller lite speciella tekniker eller hantverkskunnande, förklarar Jens Dolk. Till exempel hur man stoppar korv, bankar en carpaccio eller sabrerar en flaska champagne. Det får gärna vara saker som deltagarna kan ta med sig hem och upprepa hemma. Skryta lite med för vänner och bekanta.
Gemensamt mål
Det hackas, mals, steks och dukas sedan - ofta till ljudet av höga skratt. En skön och avkopplande stämning sprider sig i köket och lite småplock under matlagningen retar aptiten lagom mycket. Kocken hjälper deltagarna igenom förrätt, huvudrätt och efterrätt och ger tips och idéer och alla i gruppen bidrar med sin del i matlagningen. När maten står på bordet presenteras rätterna och förhoppningsvis väntas goda betyg och lovande kommentarer från de övriga medkockarna.
Och efter middagen kan alla gäster ta med sig de nyvunna matlagningskunskaperna, många roliga minnen och kanske ett och annat spännande recept att våga prova hemma igen framöver.
- Att gemensamt jobba mot ett mål där flera delar av ett företag är beroende av varandra hör till vardagen. Att göra samma sak men där en gemensam middag är målet och du har ett gott glas vin i handen, är lika nyttigt – men både roligare och godare, konstaterar Jens Dolk avslutningsvis.
………………..
Några konferensanläggningar som erbjuder matlagningsaktiviteter:
Färna Herrgård, Västmanland
Hufvudsta Gård, Uppland
Högbo Brukshotell, Gästrikland
Höörs Gästgifwaregård, Skåne
Knistad Herrgård, Västergötlan
Körunda Konferenshotell, Södermanland
Norrviken Båstad, Skåne
Villa Sjötorp, Bohuslän
Hällsnäs Konferens, Västergötland
Ulvhälls Herrgård, Södermanland
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Stockholm Waterfront Congress Centre Uppland
Den spektakulära fasaden har sedan byggnaden uppfördes 2011 blivit ett självklart inslag i Stockholms stadsbild. Hotell- och konferenskomplexet Stockholm Waterfront är stort – men inte för stort – här möts alla av samma flexibilitet och servicefilosofi som är grunden för lyckade möten.
Centralhuset Konferens Bohuslän
Mötestrender På Göteborgs Centralstation, med omedelbar närhet till tåg, flygbussar, linjebussar och spårvagnar, hittar du Centralhuset Konferens. En effektiv mötesplats som erbjuder 8 moderna och dynamiska lokaler för upp till 85 personer. Hotell, restaurang och bar ligger vägg i vägg med anläggningen.
Münchenbryggeriet Event & Konferens Uppland
Stora möten Münchenbryggeriets imponerande byggnad är ett av Stockholms mest karaktäristiska inslag i stadsbilden. I den vackra tegelbyggnaden från sent 1800-tal tillverkades öl i över 100 år. Idag hittar du en av Stockholms största konferensanläggningar med en total kapacitet på 2 500 deltagare.