Krydda med gourmetaktiviteter för glada smaklökar - | Konferensvärlden
Fiske
Ostron- och musselsafari Lysekil.
Foto: Felix Odell/Westsweden.com
Grand Hotel Alingsås
Grand Hotel Alingsås
Grand Hotel Alingsås
Fika Grand Hotel Alingsås
Hönö, Bohuslän
Foto: Martin Wikestad/westsweden.com
Orust
Orust
Foto: Jonas Ingman/westsweden.com
Slussens Pensionat Orust
Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com
Slussens Pensionat, Orust
Foto: Amplifyphoto/westsweden.com
Reportage > Krydda med gourmetaktiviteter för glada smaklökar

Krydda med gourmetaktiviteter för glada smaklökar

Mat & dryck Aktivitet och engagemang är två begrepp som hör ihop som handen i handsken. En aktivitet under konferensen skapar ofta gemensamma minnen och har den fina egenskapen att binda samman medarbetarna och skapa starka team. Ibland kan dock jakten på nytänkande och spännande aktiviteter vara snårig. Här tipsar vi om annorlunda aktiviteter som på ett eller annat sätt kretsar kring matlagning, eller vad sägs om att baka hönökakor, ta en tur på vingård eller att lägga in egen sill?

Text: Katarina Niss

25 april 2023,

Det finns många vinster för gruppen att faktiskt genomföra en aktivitet tillsammans, som en avslutning på dagen eller varför inte som en ice-breaker i början av konferensen.

Hacka, mixa, stek och baka

Matlagningsaktiviteter av olika slag har länge varit populärt i konferenssammanhang och tillsammans i köket växer rollerna i gruppen fram. Någon tar initiativet och styr upp, en annan väljer att lita på de andra och en tredje experimenterar sig fram. Gemensam matlagning är både utmanande, roligt och kreativt.

– Att laga mat tillsammans är ett roligt sätt att krydda sin konferens med. Det bästa med den typ av aktivitet är att det stärker gruppen och skapar teamkänsla, säger Sanna Friis, bokningschef på BokningsBolaget.

Mellan kobbar och skär ligger Orustpärlan Slussens Pensionat vackert vilande vid havskanten. Här erbjuds konferensgrupper att laga mat tillsammans med Slussens stjärnkock David Lundqvist. En annan spännande aktivitet som erbjuds är musselsafari, en expedition med musselskörd och efterföljande musselkok. Vänder vi istället blicken mot västkustpärlan Hönö hittar vi Havskatten, ett litet hotell med konferensmöjligheter, mitt bland fiskebåtar och sjöbodar vid solvarma klippor. Här får gruppen lära sig att baka hönökakor på traditionellt vis i öppen vedeldad ugn.

Från svart guld till familjära ostar

Knotiga vinstockar förknippas naturligt med sydeuropeiska vingårdar omgärdade av vajande lavendelfält – men dessa går att finna även i Sverige. Precis vid infarten till svenska Lysekil i nordligaste Bohuslän gömmer sig en vingård med femtusen stockar som tillsammans producerar pinot noir, solaris och fruher burgunder. Grand Hotel Lysekil, ett av de äldsta hotellen i Västsverige, erbjuder vingårdsvandring och kunskap kring hur man lyckas framställa vin i norr för vinintresserade konferensgrupper. Här kan man även njuta av en tur på Gullmarsfjorden för att fiska åtråvärda ostron och havets svarta guld, hummer.

Svenskar lär vara ett av världens mest ostälskande folk och vinprovning i kombination med ost har länge varit ett kärt fenomen. Det är – och har under många år varit – en populär konferensaktivitet också. En konferens i historisk kurortsmiljö på Lundsbrunn kan kombineras med en smakrik ostprovning av Sivans Osthandel, ett familjeföretag som gått i arv i fem generationer. Aktiviteten kan genomföras för såväl små som stora grupper upp till 200 personer och det utlovas en resa för smaklökarna från hårda och nötiga ostar till krämiga varianter av ädelost. För att få fram det bästa ur ostarnas karaktärer kombineras ostarna gärna med smaker av päron, örter och granskottssirap. 

Fikavandring och matlagning med noll svinn

På anrika Grand Hotel i kaféstaden Alingsås finns konferensmöjligheter med guldkant i vackra salonger för upp till 220 personer. Alingsås har ett strategiskt bra läge för den som behöver samla deltagare från Stockholm och Göteborg. Hotellet erbjuder en kul aktivitet som man garanterat aldrig får nog av, nämligen en guidad fikavandring på kullerstensgatorna i den rika kaféstaden. Här provsmakas det på godsaker från några av stadens många kaféer med temat svenska klassiker. Guiden blandar kaféernas hållbarhetstänk kring val av råvaror och bakning med lokal kaffehistoria och svensk fikakultur.

I Kinna, mitt i Västsverige, ligger Två Skyttlar inbäddad i skön natur. Deras matfilosofi grundar sig på härodlat och härproducerat och stoltserar med egna köksodlingar. Två Skyttlar erbjuder konferensgrupper gemensam matlagning med zero waste som leds av köksmästaren över öppen eld i köksträdgården. Man kan även skörda härodlade råvaror och komponera kreativa förrätter tillsammans med råvaror som annars skulle bli matsvinn.

– Vi har under lång tid samlat på oss kunskap kring vad de olika anläggningar i Sverige erbjuder för aktiviteter och den kunskapsbanken delar vi mer än gärna med oss av till våra kunder, säger Sanna.

 

 Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.