Tar fasta på det enkla - | Konferensvärlden
Reportage > Tar fasta på det enkla

Tar fasta på det enkla

Mat & dryck Jessica Frej är tv-kocken och kokboksförfattaren vars framgångsrecept bygger på tre ingredienser: få råvaror, mycket smak och hög kvalitet. Det ska vara lätt att göra rätt.
I sin kommande bok ger hon sig på det svenskaste av sommarnöjen: grillning.
– Det är galet roligt att laga mat och jag vill att folk ska hitta glädjen i det enkla och goda, säger hon.

25 mars 2019,

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Jessica Frej var bara 21 år när hon blev hela Sveriges favorit-tv-kock via programmet ”Mitt Kök” i TV4. Året var 2011 och hon hade då handplockats efter att ha deltagit i den allra första säsongen av Sveriges Mästerkock, en tävling som hon visserligen inte vann, men som satte raketfart på karriären. Sedan dess har hon – via tv-program, matmässor, egna kokböcker och inte minst sociala medier – satt sin alldeles egna prägel på mat-Sverige. I dag har hon över 30 000 följare på Instagram och på sin Youtube-kanal ”Lättlagat med Jessica Frej” sammanfattar hon hela sin vision: det ska vara enkelt att laga mat. Och roligt.

– För många är matlagningen ett problem som ska lösas, framför allt på vardagarna. Jag vill i stället göra det till en kul grej, något man gör tillsammans och hittar skaparglädjen i. En rätt som är både god och vacker att titta på kräver mindre jobb än de flesta kanske tror, och man blir så mycket gladare om maten görs från grunden och det doftar gott i hela huset, säger Jessica och skiner upp i sitt oemotståndligt breda leende.

Vi träffas på ett kafé vid Nytorget på Södermalm i Stockholm. Jessica Frej är nyligen hemkommen från Kapstaden, där matbilderna till hennes kommande kokbok ”Grilla – hur lätt som helst” har tagits, liksom bilderna till hennes vår- och sommarkollektion, vilket är ett relativt nytt sidospår för den snart 30-åriga entreprenören. Klänningarna hon designar är figurnära, kvinnliga och färgstarka.   

– Med kläderna får jag verkligen utlopp för min kreativitet och det går bra ihop med maten och viljan att sprida glädje, säger hon. 

Men vi backar bandet några decennier, till då Jessica Frej inte var mycket än tre äpplen hög, men trots sin ringa ålder redan intresserad av matlagning, en medfödd fascination kallar hon det. På dagis hängde hon hellre hos kokerskan Gunilla i stället för att leka med de andra barnen. 

– Gunilla, mormor och farmor lät mig vara med i köket och blev aldrig stressade eller irriterade över att jag skalade potatis långsamt, tappade eller spillde. De var lugna, snälla och trygga, men samtidigt bestämda i hur det skulle vara. När jag blev äldre och började lägga mig i kunde mormor säga: är det din carbonara vi ska göra, eller min? Och jag förstår henne, jag kan också bli irriterad om någon ger sig in i mitt revir, säger hon och skrattar.

Men det var på vippen att kockyrket hamnade i malpåse. När Jessica var tolv år konstaterades det att hon var intolerant mot gluten. Hon var sjuk länge, rasade i vikt och tappade ork och lust till det mesta.

– Jag var helt förstörd eftersom jag tänkte att det var ajöss med kockskolan. Jag slutade dock inte att laga mat men mina drömmar om att ha matlagning som ett framtida yrke var som bortblåsta. Men så tipsade min bror mig om Sveriges Mästerkock och av någon anledning kändes det självklart att söka.

Hon har nu skrivit åtta kokböcker, varav fyra på temat glutenfritt tillsammans med Maria Blohm. Jessica var dock före sin tid när det gällde den inriktningen, den glutenfria vågen hade ännu inte tagit fart och istället var lchf på allas läppar. Men när väl boken släpptes hösten 2013 sålde den slut flera gånger om. 

– Det var verkligen otroligt häftigt och jag blir rörd när jag pratar om det. Jag var ju så arg och bitter över att ha drabbats, men när boken kom kände jag att det faktiskt fanns en mening med det som hänt. Allting förändrades.

Inspirationen till nya rätter och uppslag är en process som pågår hela tiden, berättar Jessica, som ständigt förfinar sina recept, sitt koncept och sitt varumärke. Och när det kommer till att göra recept tar hon ofta sin tillflykt till lantstället, där det basic köket gör att enkelheten blir helt naturlig.

– Där blir jag ganska snål i mataffären: ”Hm, jag har redan grönsaksbuljong hemma, behöver jag verkligen kycklingfond också?” Ju mindre skafferi man har desto mer ekonomisk blir man, säger Jessica, som vill bryta ner motståndet mot matlagningen genom att eliminera allt krångel och få fler att inse att det är enkelt att laga mat idag. 

– Det finns så otroligt många genvägar. Vi har blixtsnabba spisar, billiga råvaror, potatisen är redan tvättad, salladen sköljd, kryddblandningar och bra halvfabrikat i mängder. Allt det där tycker jag vi ska ta vara på.

Att laga en måltid för några vänner är en sak. Vad ska man tänka på när man lagar till många?

– Logistiken är viktig. Det ska vara smidigt och man ska inte göra det för svårt för sig själv, vilket jag gjort alldeles för många gånger. Sedan tycker jag att man ska våga ta i smakmässigt. Många lunchbufféer är för mesiga, och det är ju för att maten ska passa många. Men med lite sting i maten blir det en helt ny upplevelse. Och man kan ju variera: Ena dagen köttbullar med mos, nästa dag chili con carne – med mycket chili.

Taggar/Etiketter
Evenemang  Mat & dryck  Matlagning  Prisbelönta  


Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.