Johan Backeus är Årets kock 2017 - | Konferensvärlden
Johan Backeus, vinnaren av Årets kock 2017.
Foto: Madeleine Landley
Tävlingsrätt av vinnaren Johan Backeus.
Foto: Måns Jensen
Mat och Dryck > Johan Backeus är Årets kock 2017

Johan Backeus är Årets kock 2017

Prisbelönta Igår avgjordes tävlingen om den åtråvärda titeln Årets kock på den stora scenen i Malmö Arena. Efter drygt fem timmars matlagning stod Johan Backeus som vinnare av Årets kock 2017. Johan Backeus är verksam på restaurangen Aveqia i Stockholm och har tidigare jobbat bland annat på Gondolen och Lux i Stockholm. Tre gånger tidigare har han varit i final i tävlingen Årets kock och två gånger har han tilldelats silvermedalj.

3 februari 2017,

Årets Kock är Svenskt Mästerskap i professionell matlagning och därmed Sveriges mest prestigefyllda gastronomitävling. Tävlingen Årets Kock startades med stöd av Tore Wretman. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en inspirerande studieresa.

Johan Backeu, vinnaren av Årets kock 2017, är född 1986 och uppväxt i Sundsvall. Detta var den fjärde gången som han ställde upp i tävlingen Årets kock. 2012 tog Johan Backeus sig till en fjärdeplats, 2013 tog han silver, 2014 en fjärdeplats och förra året ett silver. Johan Backeus är verksam på restaurangen Aveqia i Stockholm.

Juryns motivering lyder:

"Vinnaren har lyckats exceptionellt bra att skapa väl utvecklade rätter med balanserade smaker, god finnish och prov på tekniskt kunnande.  Rätterna ger en god eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen."

Silvermedaljen gick till Sebastian Thuresson, restaurang Lilla Ego i Stockholm, och bronset till Magnus Persson, restaurang Hillenberg i Stockholm.

Årets tävlingsuppgifter

Den första tävlingsuppgiften var att skapa fem smårätter av grönsaker, varav minst två av de fem skulle vara varma. Den andra tävlingsuppgiften var att skapa en varmrätt med huvudråvaran skånsk fasan.

Rätterna bedömdes av totalt tre jurygrupper – en grupp för varje tävlingsuppgift och en grupp som bedömer kockens metod, såsom exempelvis hygien och organisation i köket.

Årets jury gästades även av två internationella stjärnkockar; Angela Hartnett och Rasmus Kofoed. Angela Hartnett, är ägare av och krögare på Murano in Mayfair, London, och har en stjärna i Guide Michelin. Rasmus Kofoed driver den trestjärniga restaurangen Geranium i Köpenhamn. Han har vunnit brons, silver och guld i den internationella tävlingen Bocuse d´Or. Hederjuryn bestod av förra årets vinnare Jimmi Eriksson, H. K. H. Prins Carl Philip samt Fredrik Eriksson, juryns ordförande.

Tidigare vinnare av Årets kock

De tio senaste årens vinnare av Årets kock:
2017: Johan Backeus
2016: Jimmi Eriksson.
2015: Thomas Sjögren.
2014: Filip Fastén.
2013: Daniel Räms.
2012: Klas Lindberg.
2011: Tomas Diederichsen.
2010: Gustav Trädgårdh.
2009: Viktor Westerlind.
2008: Tom Sjöstedt.

Läs mer om Årets kock här!Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.