David Lundqvist vann Årets Kock 2018
Prisbelönta David Lundqvist är Årets Kock 2018 och ny svensk mästare i professionell matlagning. David Lundqvist kommer från Orust och är verksam på Grand Hotel i Saltsjöbaden. Lundqvist har tidigare stått som finalist i tävlingen.
1 oktober 2018,
Under finalen har finalisterna tävlat i hela tio delmoment varav endast ett var känt för finalisterna i förväg, övriga utmaningar genomfördes oförberett. Redan på torsdagen gjorde de teoriprov och testades i råvarukännedom. Fredagens uppgifter var att laga sin tränade rätt med hel kyckling, en vegetarisk rätt från hemlig råvarukorg, öppna 10 pilgrimsmusslor och slå en god majonnäs med bra konsistens på minst en liter olja. Lördagens uppgifter var att stycka ett lamm och ta ut sju detaljer, laga en rätt på valfri del av lammet, laga en rätt med pilgrimsmusslorna som öppnades på fredagen samt laga en rätt på hummer och majonnäsen från fredagen. Ja ni hör ju, det krävs sin kock för att klara av det!
Vid prisceremonin på Kungl. Tennishallen fick vinnaren ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip samt en prischeck på 250 000 kr, i närvaro av Andreas Stenberg, vd Årets Kock och Stefan Karlsson, Årets Kock 1995 och juryns ordförande.
Om Årets Kock
Årets Kock – SM i professionell matlagning är Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling. Tävlingen omfattar en digital uttagning som görs helt anonymt, ett kval där 32 kockar tävlar dag 1 och 16 går vidare till dag 2. Av dem går åtta kockar till finalen som hölls den 28-29 september i Kungl. Tennishallen, Stockholm. Redan efter första dagen får fyra kockar lämna och under finalens andra dag gör de fyra finalisterna upp om titeln Årets Kock 2018.
Samtliga deltävlingar i finalen Årets Kock 2018
Torsdag 27/9
Råvarukunskap
Under torsdagen testades finalisternas råvarukunskaper då de skulle namnge fem ostar, fem potatissorter och fem äppelsorter.
Teoriprov
Under torsdagen skrev finalisterna ett prov för att visa sina teoretiska kunskaper. Exempel på frågor från testat:
- Vid vilken temperatur bryns smör och doftar hasselnöt? Svar: 125 grader
- Kvabbso är en fisk som ofta i butik nämns under annat namn vilket? Svar: stenbit (sjurygg)
- Vad heter den gelébildande kolhydraten som finns naturligt i vissa frukter och bär? Svar: pektin
- Följande namn är plockade från samma livsmedel, vilket? Balmoral, Columbo, Apell, Beate. Svar: potatis.
- Vilket av våra fyra sädesslag innehåller mest gluten? Svar: vete
Fredag 28/9
Hemlig råvarukorg, vegetarisk rätt
På morgonen fick finalisterna reda på sin första tävlingsuppgift, att på sex tallrikar presentera en vegetarisk rätt innehållandes svamp och minst en mejeriprodukt. Uppgiften presenteras för juryn med start klockan 12.05.
Tränad rätt
Under eftermiddagen presenterade finalisterna den tränade rätten som de själva har skapat inför finalen. Detta var den enda tävlingsuppgift som kockarna känt till på förhand. Uppgiften bestod i att laga en rätt som serveras varm på sex tallrikar med huvudråvaran kyckling tydlig i rättens smakbild.
Utmaning
Öppna pilgrimsmusslor. Helt oförberett ombads finalisterna att lämna sina kök för att under 15 minuter öppna och rensa 10 stycken pilgrimsmusslor.
Utmaning
Slå en majonnäs. Helt oförberett ombads finalisterna att lämna sina kök för att under 10 minuter slå en majonnäs på minst 1 liter olja. Majonnäsen bedömdes på konsistens och smak.
Lördag 29/9
Styckning av lamm
På lördagsmorgonen fick finalisterna dagens tävlingsuppgifter. Först ut var att stycka ett lamm på 30 minuter och ta ut detaljerna rulle, ytterlår, innanlår, rostbiff, fransyska, ytterfilé och entrecôte.
Rätt på lamm
På valfri styckningsdetalj/er skapade de tävlande sedan en rätt som serveras varm på sex tallrikar. Utöver huvudråvaran fick kockarna tillgång till en råvarukorg, ett skafferi med torrvaror samt diverse mejeriprodukter.
Utmaningen
Helt oförberedda ombads finalisterna att skapa en rätt på hummer och den egna majonnäsen som de slog under fredagen. 20 minuter hade de på sig.
Hemlig råvarukorg med pilgrimsmussla
Kockarna lagade en kall rätt på sex tallrikar av en hemlig råvarukorg och pilgrimsmusslan som öppnades under fredagen som tydlig huvudråvara.
Jury
En lång rad av Sveriges mest meriterade och prisade kockar satt i juryn under Årets Kock 2018. Juryns konstellation varierade mellan de olika tävlingsmomenten. För sjätte året i rad medverkar även Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, under finalens andra dag.
Se alla inom temat här